3 frågor till Filip Bucin på MAQS Advokatbyrå

Filip Bucin är Advokat & Partner på MAQS Advokatbyrå i Malmö och har omfattande erfarenhet av att förhandla, upprätta och granska kommersiella avtal. Filip arbetar även regelbundet med företagstransaktioner och agerar regelbundet som rådgivare till styrelser och bolagsledningar och har själv styrelseuppdrag. 

Vilka regler är viktiga att känna till som styrelseledamot?

Ett styrelseuppdrag kan vara utvecklande och givande. Men man får inte glömma att en styrelse kan bli personligt ansvarig enligt flera regler. Det är därför viktigt att veta vilket ansvar man har som ledamot och att styrelsen har de rutiner och den kompetens som krävs för att uppfylla kraven.

 Vad bör man tänka på innan man tar sig an ett styrelseuppdrag?

Att vara ledamot i en dynamisk, kunnig och driftig styrelse är både givande och utmanande. Men det är stor skillnad på att vara ledamot i ett etablerat och lönsamt bolag med en välfungerande administration och att engagera sig i en startup eller ett tillväxtbolag. Man bör noga fundera på om man har den tid och engagemang som krävs för den typ av roll som bolaget efterfrågar. Och såklart att bolaget har ordning och reda och bra rutiner för sin ekonomiska rapportering och liknande.  

Vid vilka tillfällen tycker du att det är läge att ta in professionell juridisk rådgivning?

Det är svårt att säga i förväg, men det är bättre att undvika problem än att rätta dem i efterhand. Ett råd är att etablera ett samarbete med en duktig jurist som du trivs med och kan kontakta löpande. Fördelen att arbeta med någon från en större advokatbyrå är tillgången till specialister inom olika områden eller branscher.

MAQS Advokatbyrå är strategisk partner till Friends of Executive. Är du medlem i Friends of Executive och har juridiska funderingar? Kontakta Filip Bucin på filip.bucin@maqs.com

Tillbaka till bloggen