Medlemsporträtt: Aliki Bendzovski, VD Ultra Clean

Aliki Bendzovski har en framstående karriär med fokus på innovation, ledarskap och att bygga hållbara, lönsamma företag. Med en masterexamen i företagsekonomi och omfattande erfarenhet inom affärsutveckling och marknadsföring har hon gång på gång visat sin förmåga att vända olönsamma verksamheter till framgång. Från sin tid på IMP-koncernen i Malmö till ledande roller på Samlerhuset Group och Schwarzkopf Professional, har hon kombinerat strategiskt tänkande med ett starkt engagemang för sitt team. Hennes entreprenörsanda ledde till skapandet av Ladies Secrets, ett innovativt koncept som attraherade 15 000 prenumeranter. Idag leder hon Ultra Clean i Malmö AB med samma passion för tillväxt och hållbarhet, där hennes ledarskap fokuserar på att inspirera och utveckla team i världsklass.

Hej Aliki! Berätta om din professionella resa fram till nu, och hur du hamnade där du är idag?

Jag har en masterexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring samt bred erfarenhet inom affärsutveckling, produktutveckling och ledarskap, med fokus på att skapa lönsamma och hållbara organisationer. Min styrka ligger i att vända olönsamma bolag till framgångsrika verksamheter.

Min karriär började på IMP-koncernen i Malmö, där jag framgångsrikt vände resultatet för varumärket Fleur de Santé genom att bland annat flytta produktionen till Tjeckien och utveckla digitala marknadskoncept. Därefter rekryterades jag till Samlerhuset Group, där jag avancerade till produktutvecklingsdirektör och e-handelschef för de nordiska länderna.

Jag grundade senare Ladies Secrets, en innovativ affärsidé för leverans av intimprodukter direkt till kvinnors brevlådor. Trots att konceptet var före sin tid lyckades vi attrahera 15 000 prenumeranter innan företaget såldes vidare.

Min nästa roll var som Country Manager för Schwarzkopf Professional i Danmark, där jag ledde ett team på 80 personer och ansvarade för den totala verksamheten och försäljningen. Mitt fokus låg på att nå bolagets övergripande mål och driva innovation.

Jag har stark kompetens inom produktlanseringar, affärsplanering, konceptutveckling och marknadsanalys, med ett tydligt fokus på tillväxt och innovation. Min passion är att skapa hållbara, lönsamma organisationer med engagerade team.

Jag började min resa på Ultra Clean i Malmö AB som konsult, blev sedan ordförande och avancerade slutligen till VD och delägare.

Hur har din bakgrund inom digital marknadsföring påverkat ditt sätt att leda Ultra Clean i Malmö?

Vi är förmodligen det mest digitaliserade städbolaget på marknaden. Vi har en egen IT-avdelning som utvecklar innovativa digitala lösningar för både våra kunder och anställda. Dessutom arbetar vi med ett omfattande digitalt marknadsföringsprogram. Vi ligger även i framkant när det gäller tekniska lösningar inom vår bransch och kan till exempel erbjuda avancerade robotlösningar.

Vad inspirerar dig mest i ditt dagliga arbete?


Det som driver mig mest är innovation, möjligheter, resultat och framför allt de människor jag möter dagligen – våra kunder och medarbetare. Min drivkraft ligger också i att bygga sunda och framgångsrika företag, kombinerat med strategiskt tänkande, ledarskap och en djup förståelse för marknaden.

Hur definierar du framgång?


För mig är framgång att uppnå ett resultat där lönsamhet, medarbetarnöjdhet, hållbarhet och kundnöjdhet samspelar.

Vilka utmaningar upplever du finns inom branschen?

Det finns många utmaningar i branschen. En av de största är snedvriden konkurrens, där statliga upphandlingar ofta bara baseras på priset, vilket gör att kostnaden blir den avgörande faktorn för att vinna en upphandling. Många företag tror att det räcker att ha grundläggande utrustning för att komma in på marknaden, utan att ta hänsyn till människorna bakom arbetet. Tyvärr är många inom branschen inte anslutna till kollektivavtal, vilket särskilt drabbar kvinnor som ofta arbetar för låga löner.

Jag betonar alltid, i möten med både allmänheten och näringslivet, att människor är det viktigaste. Som arbetsgivare har vi ett långtgående ansvar att leda förändring genom att sätta rätt värderingar, satsa på mångfald, utbildning och inkludering av dem som står utanför arbetsmarknaden. Det handlar om att ge varje individ en närvarande och engagerad ledare samt skapa organisationer som fungerar som förebilder för nästa generation.

Jag kan tala länge om hur vi kan bygga hållbara organisationer och vad det innebär att vara en hållbar ledare. Vårt ansvar som ledare sträcker sig långt utanför våra företagsgränser. I vår bransch finns många småföretag, och om jag kan påverka dem att tänka rätt från början, kommer det att gynna många människor.

Berätta om något exempel på ett projekt eller initiativ du är särskilt stolt över!

Att öka företagets omsättning från cirka 40 miljoner till över 90 miljoner på sju år är något jag är särskilt stolt över. När jag började på Ultra Clean befann sig företaget i en tuff period. Trots många framgångsrika år hade bolaget nått en platå och upplevde utmaningar som påverkade verksamheten negativt. Flera VD-byten hade också gjort det svårt att få stabilitet och kontinuitet.

Jag kom in som konsult under det första året för att stoppa förlusterna och stabilisera verksamheten. Efter några månader blev jag utsedd till styrelseordförande, och mitt fokus låg på att återställa lönsamheten och omstrukturera organisationen.

Efter att ha fått förtroendet att ta över som VD, tog det mig cirka 1,5 år att vända företaget till lönsamhet och få de ekonomiska resultaten på plats. Därefter inledde vi en framgångsrik tillväxtresa, där vi inte bara växte snabbt utan också genomförde omfattande satsningar på utbildning, ledarskap, ISO-certifieringar inom kvalitet och miljö, samt etablerade tydliga rutiner och uppföljningar för både anställda, arbetsmiljö och kunder.

Vad tycker du är de viktigaste egenskaperna hos en effektiv ledare?

Mitt ledarskap bygger på att leda genom exempel, stötta och coacha mina team genom att vara en närvarande ledare. Jag strävar efter att verkligen se mina medarbetare och vara närvarande i både kommunikationen och arbetet, samtidigt som jag vågar fatta beslut. Mitt fokus ligger på samarbete och att stärka mina medarbetare, så att de kan utvecklas och nå sin fulla potential. Målet är att de ska känna sig trygga i att hantera sina team, både i utmanande situationer och i det dagliga arbetet.

Jag tror starkt på att sätta gemensamma mål, kommunicera dem tydligt med mitt team och sedan leda vägen mot att uppnå dem. Detta skapar en känsla av ägarskap och engagemang hos alla involverade. Ett av mina viktigaste initiativ är att utveckla ”Team i Världsklass” – ett koncept som genomsyrar hela företaget. Det är ett ständigt pågående arbete som kräver att vi håller konceptet levande och driver det framåt, så att alla förstår dess innebörd och strävar mot att göra det till verklighet. Vi har en lång väg kvar men arbetar målmedvetet för att nå dit.

Hur bidrar Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande?

Friends of Executive är ett fantastiskt nätverk med inspirerande talare och föreläsare. Det ger mig möjlighet att dela erfarenheter, knyta nya kontakter och ibland även hitta nya kunder. Dessutom uppskattar jag de event som ger en välbehövlig paus i vardagen. Oavsett om jag vill lära mig något nytt eller bara fylla på min kunskapsbank, är detta det bästa nätverket jag har varit med i. Jag har testat flera andra nätverk, men inget kan riktigt mäta sig med Friends of Executive.

Slutligen, finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

Jag har varit dansare hela mitt liv och dansar fortfarande 2–3 dagar i veckan.

Tillbaka till bloggen