Medlemsporträtt: Andreas Martin, CEO Upptec

Möt Andreas Martin – från sommarjobbare till VD för Upptec, ett framstående teknikföretag som förändrar försäkringsbranschen med digitala verktyg. Grundat i Malmö 2006 med en vision att revolutionera skaderegleringen inom hemförsäkring, har Upptec växt och anpassat sig till branschens skiftande behov. Dyk in i Andreas resa, hans insikter om Upptecs transformation och hans outtröttliga passion för innovation och samarbete.

Hej Andreas, först och främst, vem är du? 

Mitt namn är Andreas Martin och jag är VD på Upptec. Upptec grundades i Malmö 2006, av Pontus Hemby och Lars Krantz, med syftet att göra försäkringsbranschens skadereglering inom hemförsäkringen konsekvent, enhetlig och rättvis med hjälp av digitala verktyg. Sedan dess har det hänt mycket både i branschen och på Upptec och idag är en hel del av de lösningar som vi hjälper försäkringsbolagen med helautomatiserade och har kommit att omfatta fler områden än vad de gjorde initialt. 

Du har nyss blivit befordrad till VD, grattis! Du har en intressant resa från sommarjobbare till VD, kan du berätta lite om den?

Tusen tack! Som du beskriver började jag på Upptec som sommarjobbare under åren 2015 till 2018, när jag studerade till ingenjör i innovationsledning på högskolan i Halmstad. På Upptec inkluderades jag i ett härligt gäng som då var 8 personer och jobbade med flera svenska försäkringsbolag. Under denna tid fick jag bland annat jobba i vår kundtjänst och med databasadministration, vilket utgör grunden för min kunskap om hur våra system fungerar och skapar värde i praktiken.

Våren 2018 besökte jag Upptecs kontor i Malmö för att presentera en analys av Upptecs expansionsstrategi, som jag gjort vid sidan av studierna. Upptec hade under det året börjat skissa på en internationell satsning genom att anpassa produkten först för de nordiska marknaderna.

Pontus Hemby och jag började prata om min kommande examen och om Upptecs internationella expansion, vilket så småningom ledde till att jag anslöt som projektledare för att onboarda våra första internationella kunder.

Under denna period reste jag mycket till befintliga och nya kunder, vilket gav mig en djupare förståelse för försäkringsbolagens möjligheter och utmaningar i digitaliseringen. Jag fick också jobba nära grundare och vd, samt med Business Sweden vilket utvecklade mina strategiska förmågor.

Sedan dess har jag jobbat mer eller mindre inom alla områden i bolaget och vi är nu 25 personer med en omsättning som är den dubbla jämfört med när jag anslöt.

Jag har haft roller inom både affärsutveckling och verksamhetsutveckling, men det som har varit sammanhängande under hela min tid på bolaget har varit att utveckla oss inom områden för att säkerställa att vi som bolag växer på ett hållbart sätt.

Jag har lärt mig otroligt mycket under dessa år på Upptec, både av saker som kunde ha gjorts bättre och av de som vi har gjort riktigt bra. Bland annat är jag stolt över hur vi som bolag samarbetar med försäkringsbolagen för att fördjupa oss i deras behov, samt deras kunders behov, och på så sätt kan utveckla den optimala upplevelsen för alla parter. Men jag har också lärt mig hur viktigt det är att kunna välja, och att välja bort när mängder av möjligheter står framför en.

I februari 2022 antog jag rollen som produktchef för att analysera och utveckla Upptecs produktstrategi utifrån ett globalt perspektiv. Under denna tid hade vi också börjat testlansera vår verksamhet i USA vilket var både intressant och tidskrävande.

Processerna gav teamet och mig själv fördjupade insikter i värdet av att jobba nära vår nordiska hemmamarknad, våra europeiska huvudmarknader och våra befintliga kunder för att på bästa sätt stötta försäkringsbranschen i sin digitaliseringsresa.

Jag tror starkt på bolaget och på vårt team, och det är med glädje jag leder oss in i nästa kapitel i rollen som VD.

Du brinner verkligen för Upptec. Kan inte du berätta om din passion för bolaget och var den kommer ifrån?

Passionen kommer nog till stor del från att jag under flera år har fått se vilken skillnad Upptec kan göra för försäkringsbranschen och för försäkringstagare i praktiken, och från flera perspektiv i bolaget.

Men passionen ligger framför allt i människorna som gör Upptec till det företag vi är.

Jag bryr mig om varje person och jag känner att det är ömsesidigt. På Upptec har vi roligt tillsammans, vi tar hand om varandra och är genuint drivna av att se våra tjänster skapa verklig skillnad – Vi tänker okompromissbart på att göra vardagen enklare för de som ska reglera en skada eller få hjälp med att återställa sin vardag när en händelse har inträffat som gör att de behöver stöd från sitt försäkringsbolag. Det känns viktigt.

Har du något favoritcitat eller motto som du lever efter på jobbet?

Ett av mina favoritcitat lånar jag från Martin Lorentzon, medgrundare till Spotify, och det lyder: ”Värdet på ditt bolag är summan av alla problem som ni tillsammans löser”.

För mig betonar citatet vikten av att vi alla på bolaget kan hjälpas åt när problem uppstår, men det hjälper också till med att omformulera problem till viktiga uppgifter som är en naturlig del av att driva en verksamhet som strävar efter att förändra och förbättra. Jag tror starkt på att problem slutar vara just problem och blir till möjligheter om man pratar om dom och jobbar tillsammans för att hitta smarta lösningar.

Finns det något vi inte visste om dig som du vill dela med dig av?

Min första och enda tatuering representerar Upptecs logo, och är placerad på baksidan av min högra arm. Det kan tyckas vara lite väl passionerat, men för mig kommer det alltid att symbolisera en spännande tid i mitt liv, fyll med lärdomar om företagande och om mig själv.

Slutligen, vilka fördelar ser du med att vara med i Friends of Executives VD-Nätverk?

Jag ser många fördelar med att vara med i Friends of Executives VD-nätverk. Dels finns det fördelar i att kunna dela kunskap och erfarenheter, och att lära känna personer med liknande uppdrag i sina verksamheter. Men om jag skulle nämna något specifikt kring Friends of Executives VD-nätverk, så vill jag betona att ni lyckats skapa en kultur av engagemang och givmildhet inom nätverket. Det är på en helt egen nivå!

Vill du också bli medlem i Friends of Executives VD-Nätverk? Ansök om medlemskap här.

Tillbaka till bloggen