Medlemsporträtt: Carina Eriksson, Vice VD Solelgrossisten Sverige

I den här intervjun träffar vi Carina Eriksson, Vice VD på Solelgrossisten Sverige, som har tagit sig från ekonomi till en ledande roll inom företaget genom att effektivt integrera IT i verksamhetsutvecklingen. Under hennes ledarskap har företaget vuxit markant på marknaden. Carina delar med sig av sin professionella resa, utmaningarna hon mött, och sin syn på ledarskap och framgång.
 

Berätta om din professionella resa fram till nu, och hur du hamnade där du är idag?

Jag har jobbat med ekonomi under hela mitt yrkesliv. Arbetsuppgifterna har varit skiftande och hela tiden har jag strävat efter att förbättra och effektivisera rutiner och arbetsflöden. Under resans gång har jag kontinuerligt vidareutbildat mig parallellt med att jag har jobbat, vilket har lett till att jag haft möjlighet att dra nytta av nya kunskaper direkt.

Jag i grund och botten ekonom, men har glidit in mer och mer på IT och verksamhetsutveckling. Tidigt förstod jag vikten av att ta hjälp av IT för att utveckla effektiva rutiner och automatisera så mycket som möjligt. När jag jobbade på redovisningsbyrå var jag förutom redovisningskonsult också kvalitetsansvarig och projektledare vid införandet av ISO certifiering.

De senaste fem åren har jag arbetat som vice VD och CFO på Solelgrossisten Sverige AB med att driva företaget mot framgång till att bli Sveriges största grossist inom solel. På fem år har omsättningen ökat från 50 Mkr till 300 Mkr. Ett kvitto på att vårt arbete givit bra resultat blev när vi i år blev köpta av Ahlsell Sverige AB.

Idag driver jag konsultföretaget AB Solid Framtid, där jag arbetar med företagsutveckling och hjälpa företag att bygga en framgångsrik och hållbar organisation från grunden, digitalisera sig och utveckla ekonomifunktionen. Jag tillhandahåller tjänster inom ekonomi, lön och HR samt tar uppdrag som interimschef CFO och som verksamhetschef. Målet är att bygga en ekonomibyrå som agerar som ett företags egen ekonomiavdelning för de företag som är för små för att ha en egen.

Vad inspirerar dig mest i ditt dagliga arbete?

Att vara med och känna hur företag tar form och ständigt utvecklas. Det är en tillfredsställelse i sig att utveckla min kompetens och att se medarbetare växa.

Hur definierar du framgång? 
 
En sund ekonomisk tillväxt utan att tumma på hållbarheten. Med hållbarhet menar jag inte bara moder jord, utan också långsiktigheten i affärsmodell och att människorna i organisationen ska känna sig delaktiga och vilja vara med på en lång resa. 

Berätta om något exempel på ett projekt eller initiativ du är särskilt stolt över! 

Ett projekt jag är särskilt stolt över att ro i hamn är projektet med att ISO-certifiera en redovisningsbyrå där vi fick kämpa hårt med att genomföra stora förändringar i arbetssätt samtidigt som vi skulle få med oss alla medarbetare på resan. 


Vad tycker du är de viktigaste egenskaperna hos en effektiv ledare? 

Att våga ta rätt beslut för företaget, även om det ibland är obekvämt. När det kommer till själva utförandet är det viktigt att omge sig med människor man litar på och delegera till dem. Tydlig kommunikation är en nödvändighet.

Hur bidrar Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande?

I Friends nätverk och på VD-utbildningen har jag lärt känna människor som jag kan bolla viktiga frågor med. Detta hjälper mig som ledare i att kunna ta viktiga beslut och jag får inspiration och nya idéer av att höra andras historia om hur de kommit dit de är och hur de hanterat olika situationer.

Finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

Jag arbetar efter devisen att inget är omöjligt, det tar bara längre tid att uppnå. Jag lever efter tron på attraktionslagen med att vi kan få det vi vill ha. Det finns inga andra begränsningar än vår fantasi. Tänk och tro att det är möjligt så blir det!

Tillbaka till bloggen