Medlemsporträtt: Daisy Ma, General Manager CT Food

I denna intervju får vi en inblick i Daisy Ma's spännande resa som General Manager för familjeföretaget CT Food. Med rötterna i Malmö och en internationell bakgrund över flera kontinenter, har Daisy framgångsrikt balanserat familjeföretagets tillväxt med sina personliga ambitioner. Företaget har nyligen vunnit utmärkelsen Årets Företag i Malmö och Daisy har även blivit uppmärksammad genom en nominering till det prestigefyllda priset Årets Nybyggare. Daisy delar med sig av de utmaningar och framgångar som format hennes ledarskap och hur CT Food har vuxit till en ledande aktör inom asiatisk mat i Norden.

Hej Daisy! Berätta om din professionella resa fram till nu, och hur du hamnade där du är idag?

Jag är General Manager för vårt familjeföretag, CT Food, och min resa hit har varit både spännande och lärorik. Jag är uppvuxen med familjeföretaget, som mina föräldrar grundade för snart 40 år sedan i Malmö, men har bott utomlands under många år, bl.a. i London, Hong Kong och Bangkok. Efter några år som heltidsboende i London och arbete inom e-handel, behövde mina föräldrar och syskon mig i familjeföretaget i Sverige, eftersom vi hade planer på att expandera till Stockholm. Jag antog utmaningen att ta mig an det ärvda ansvaret för vårt familjeföretag och lyckades balansera detta med mina egna mål och ambitioner, samtidigt som jag axlade rollen som ensamstående förälder till mina två små barn.

När familjen anlände till Sverige som båtflyktingar 1979, var huvudsyftet med att starta en liten asiatisk matbutik på Möllevångstorget att skapa ekonomisk trygghet och etablera sig i det nya landet. Sedan dess har vi vuxit och utvecklats till att bli en ledande importör och distributör av högkvalitativt asiatiskt livsmedel i hela Norden.

CT Food är specialiserat på de äkta smakerna från det orientaliska köket och erbjuder ett brett sortiment av kryddor, såser, ris, nudlar, frysta produkter och köksredskap - vilket för Asien närmare Norden. Vi levererar till butiker, restauranger, food service, grossister och även till samtliga kedjor i dagligvaruhandeln.

Vi är stolta över att fortsatt driva företaget som en familjeverksamhet över två generationer, där vi kombinerar det bästa av olika kulturer, familjevärderingar, internationella erfarenheter och traditioner för att inspirera, sprida matglädje, integrera och skapa gemenskap över härliga smakupplevelser och måltider.

Vad är det som ger dig mest inspiration i ditt vardagliga arbete?

Det som är så otroligt kul och som inspirerar mig mest i mitt dagliga arbete är att få vara en del av våra partners framgångar och se hur våra relationer, deras förtroende för oss och våra produkter bidrar till och genererar värde och resultat till deras verksamheter, och att så mycket glädje, kärlek och samhörighet skapas och delas genom den asiatiska maten.

Jag motiveras extra mycket av att arbeta med ett passionerat team och andra samarbeten som delar samma vision och engagemang för god och högkvalitativ mat som lagas, delas och avnjuts tillsammans. Det är även en stor del av mitt personliga liv, där maten står i fokus och alla sociala sammanhang kretsar kring den.

På vilket sätt definierar du personligen framgång?

För mig handlar framgång om att skapa ett positivt och hållbart avtryck, samtidigt som jag hittar en balans mellan arbetslivet och privatlivet. Professionellt innebär det att nå våra affärsmål, bygga starka, långsiktiga relationer med kunder och partners, och se företaget växa och utvecklas.

På det personliga planet handlar det om att förena min karriär med mina värderingar och leda med hjärtat. Det innebär att vara autentisk, flexibel och att prioritera välmående för mig själv och de i min närhet. Jag lägger stor vikt vid att vårda kropp, sinne, själ och relationer, eftersom det är källor till min glädje och tillfredsställelse. Jag strävar också efter att ständigt lära och utvecklas, både som ledare och som mamma.

Jag strävar efter att vara serviceinriktad och skapa mening och värde genom ett genuint intresse, omtanke, inkludering och fokus på ömsesidiga relationer. Jag hyllar mångfald och hjälper människor att växa och nå sin fulla potential, vilket enligt min erfarenhet leder till starka och tydliga resultat.

Vilka utmaningar och möjligheter står ni inför just nu?

Konflikter och utmaningar i omvärlden, ekonomin och sjötransporten har orsakat förseningar, kostnadsökningar, en försvagad svensk krona, samt brist på containrar, material och råvaror. Samtidigt ökar kraven från alla håll och vi måste anpassa oss till den snabba teknologiska utvecklingen och de förändrade marknadsbehoven. Trots dessa utmaningar ser vi stora möjligheter att expandera vår digitala närvaro, stärka våra samarbeten och utveckla våra tjänster och produkter för att ännu bättre möta våra kunders behov.

Berätta om något exempel på ett projekt eller initiativ du är särskilt stolt över!

Vi har nyligen installerat solpaneler på vårt lager- och kontorstak, och det känns fantastiskt att kunna ta ett aktivt miljöansvar och bidra till en hållbar framtid på vårt sätt.

Vad tycker du är de viktigaste egenskaperna hos en effektiv ledare?

För mig är de viktigaste egenskaperna hos en effektiv ledare att vara lyhörd, empatisk och nyfiken, samt att möta varje individ där de befinner sig. Detta skapar förutsättningar för tydlig kommunikation och en djupare förståelse för varandras behov.

Jag drivs framförallt av att hjälpa individen att komma i kontakt med sitt inre för att de ska inse vad de värderar, så att de kan ta fram sina bästa sina styrkor, och det som får dem att känna sig mest levande. Det är också viktigt för mig att de får använda de egenskaperna på ett effektivt, glädjefullt och naturligt sätt för dem i linje med deras värderingar och passioner.

När vi vårdar och stöttar varandra för att nå vår fulla potential, inspirerar och motiverar vi varandra att bidra med en positiv inverkan på vår omgivning, vilket skapar bättre förutsättningar för fortsatt utveckling och tillväxt.

En effektiv ledare bör ha förmågan att fatta beslut baserat på både data och intuition. Det är också viktigt att vara öppen, flexibel, inkluderande och anpassningsbar i en ständigt föränderlig omvärld.

Hur bidrar Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande?

Friends of Executive ger mig inspiration, värdefulla insikter och möjligheten att lära, diskutera och nätverka med andra inspirerande människor i liknande situationer. Detta berikar mitt ledarskap och stärker mitt beslutsfattande.

Slutligen, finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

För två år sedan hade vårt familjeföretag den stora äran att utses till Årets Företag i Malmö. I år är jag själv nominerad till Årets Nybyggare, vilket jag känner mig både hedrad och tacksam över! Jag fick även äran att nyligen ta emot priset som Årets Pionjär i Södra Sverige, vilket är första steget mot utmärkelsen Årets Nybyggare.

Jag har ägnat större delen av mitt liv åt personlig utveckling, välmående och mindfulness, och jag brinner för att lära mig om hur vi kan leva glädjefyllt, meningsfullt och fridfullt. Oavsett om det handlar om mat, relationer eller affärer, så leder allt tillbaka till hur vi styr oss själva på ett genuint, medvetet och positivt sätt – något som sprider sig som ringar på vattnet. När vi växer och utvecklas på ett personligt plan, expanderar och blomstrar även våra relationer och verksamheter tillsammans med oss.

Jag är certifierad Life Purpose Coach för företagsledare, vilket innebär att jag coachar individer att leva och leda autentiskt och effektivt utan att riskera utbrändhet. Jag är även certifierad Reiki Master samt inom yoga och meditation. Om du söker energiboost, klarhet eller verktyg för att förverkliga dina passioner, är du varmt välkommen att kontakta mig.

Tillbaka till bloggen