VD-bloggen

Framtidssäkra företaget med rätt förberedelser för CSRD

Skriven av Sofi Christiansen | 12 september 2024

Den globala affärsvärlden genomgår en stor förändring mot ökad hållbarhet och transparens. En av de viktigaste drivkrafterna bakom denna förändring är Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Detta direktiv, som trädde i kraft redan januari 2023, kommer att påverka tusentals företag inom EU och kräver att de rapporterar om sina hållbarhetsåtgärder med samma noggrannhet som de rapporterar sina finansiella resultat. Först de stora börsnoterade företagen 2024, sedan följer de medelstora 2025. Men vad innebär CSRD, och hur kan du som företagsledare bäst förbereda ditt företag för de kommande kraven? 

Vad är CSRD?

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är en del av EU:s strategi för att främja hållbar finansiering och spelar en central roll i att uppnå målen i EU:s gröna giv. Direktivet syftar till att öka transparensen kring hur företag påverkar både människor och miljö, samt hur de själva påverkas av hållbarhetsfrågor. Företag kommer att behöva redovisa sin hållbarhetspåverkan och beskriva sina strategier för att hantera de hållbarhetsutmaningar de står inför.

”Företag kan inte längre göra vinster på bekostnad av miljön eller människan. Alla ekologiska och sociala kostnader ska redovisas lika transparent som ekonomiska kostnader enligt ESRS. Detta skapar tydlighet och jämförbarhet mellan företag över olika branscher.”, säger Charlott Malmborg, Senior Hållbarhetsmentor.

Hur kan företagsledare förbereda sig?

Gör en genomgång av ditt företags nuvarande praxis för hållbarhetsrapportering. Hur samlas data in? Vilka områden täcks? Vilka luckor finns i rapporteringen och hur stora är de? Genom att identifiera dessa kan du successivt börja åtgärda dem. ESRS, standarden för hållbarhetsrapportering, innehåller 12 standarder med över 80 informationskrav och cirka 1200 mätvärden. Att implementera allt detta i årsredovisningen och verksamhetsberättelsen kommer att kräva både tid och resurser.

Hållbarhetsrapportering kräver specifik expertis. Ta hjälp för att bättre förstå dess innebörd och genomför en grundlig ”dubbel väsentlighetsanalys”, där alla perspektiv beaktas – både företagets egna och intressenternas, samt hur företagets aktiviteter påverkar miljön. Inom CSRD betonas perspektivet ”inifrån och ut” samt ”utifrån och in”, vilket innebär transparens och tydlighet. Överväg att utbilda din personal eller anlita experter inom hållbarhet och ESG-rapportering. Investera även i tekniska lösningar som kan hjälpa till att samla in och analysera hållbarhetsdata. Att ta hjälp av experter kan vara en god idé då ett av de stora nya kraven i CSRD är att hållbarhetsrapporter ska granskas av tredje part. Genom att ta hjälp kan du se till att dina rapporteringsprocesser är robusta och att data är korrekt och verifierbar. Att förbereda sig för extern granskning nu kan undvika problem längre fram.

"Med CSRD får vi ett skarpare fokus på verklig hållbar utveckling, där åtgärder och resultat räknas. Detta är ett viktigt steg bort från såväl greenwashing som 'green wishing', där tuffa miljömål och önskan om förbättring ofta saknar konkreta handlingsplaner," säger Anders Jönsson, Senior Advisor & Founder, Green Karma Management AB.

Hållbarhet som centralt element i affärsstrategin

CSRD handlar inte bara om rapportering, utan om att integrera hållbarhet i hela din affärsstrategi. Se till att hållbarhet är en central del av ditt företags värderingar och mål. Detta kan innebära allt från att minska koldioxidutsläpp till att främja jämställdhet och mångfald inom företaget.

"CSRD kommer att skapa en tydligare och mer strukturerad uppföljning av hållbarhetsarbetet, vilket är avgörande för att verkligen minska klimatpåverkan och förbättra både ekonomiska och sociala hållbarhetsinsatser. Detta regelverk kommer att hjälpa företag att driva hållbarhetsarbetet framåt med större kraft och effektivitet," säger Anders Jönsson, Senior Advisor & Founder, Green Karma Management AB.

Om företag väntar för länge med att inkludera CSRD i sin verksamhetsberättelse riskerar de att konkurreras ut. CSRD omfattar inte bara företagets egna aktiviteter utan även påverkan från alla leverantörer och underentreprenörer.

”I framtiden kommer intressenter inte bara att granska de ekonomiska siffrorna, utan direktivet säkerställer att företagets hållbara resultat också blir synliga. Detta innebär att även mindre företag som levererar till större bolag måste förbättra sitt hållbarhetsarbete, trots att de själva inte omfattas av CSRD rapporteringskrav, om de vill fortsätta samarbeta med större bolag som nu inkluderar hållbarhet i sina årsredovisningar och verksamhetsberättelser”
säger Charlott Malmborg, Senior Hållbarhetsmentor.

CSRD representerar ett stort steg mot ökad företagsansvarighet och hållbarhet inom EU. Som företagsledare är det viktigt att inte bara se detta som en ytterligare regelbörda, utan som en möjlighet att differentiera ditt företag och stärka dess långsiktiga konkurrenskraft. Genom att förbereda dig nu och implementera en stark hållbarhetsstrategi kan du inte bara säkerställa efterlevnad av CSRD utan också skapa värde för ditt företag, dina kunder och samhället i stort.