VD-bloggen

Medlemsporträtt: Håkan Ramberg, CEO Knowit Quality Services Syd AB

Skriven av Sofi Christiansen | 14 oktober 2024

Att kombinera ett passionerat ledarskap med en djup förståelse för teknik och affärsutveckling har varit Håkan Rambergs väg till framgång. Från sina första steg som testare i ett nystartat projekt hos Ericsson, till att idag leda ett specialistbolag inom test och kvalitetssäkring som VD på Knowit, har han alltid drivits av en strävan att utvecklas. I denna intervju delar Håkan med sig av sina erfarenheter, sina ledarskapsprinciper och insikter om AI framtid i konsultbranschen. Han avslöjar även sina personliga inspirationskällor och reflekterar över de lärdomar han fått som tränare för sin sons handbollslag.

Hej Håkan! Berätta om din professionella resa fram till nu och vad som ledde dig till din nuvarande position. 

Under mina studier i Lund sökte jag ett sommarjobb som testare i ett nystartat projekt för Ericsson via konsultbolaget Cybercom. Med ett år kvar av mina studier var planen att bara arbeta där över sommaren, men jag trivdes så bra att jag fortsatte jobba parallellt med studierna och blev intresserad av området test och kvalitetssäkring.

Jag arbetade som konsult i några år, främst inom telekom, innan jag fick rollen som konsultchef. Denna roll utvecklades senare till att inkludera ansvar för försäljning och affärsutveckling. På åtta år gick vi från noll till över 100 MSEK i omsättning inom test och QA. När jag ville ha en ny utmaning började jag arbeta för Knowit i rollen som VD, där jag fick i uppdrag att bygga upp ett specialistbolag inom test och QA från grunden. Det tog lite drygt åtta år innan vi återigen nådde över 100 MSEK i omsättning.

Idag är jag inne på mitt tolfte år på Knowit och trivs fortfarande mycket bra i IT-konsultbranschen.

Bilden på mig ovan är från Knowits konferens, Testit, som vi arrangerade i Malmö för nionde gången nu i september. Där bjöd vi in både internationella experter och lokala talare för att dela sina insikter och erfarenheter med deltagare från hela testcommunityt.

Vilka principer och värderingar är mest centrala för ditt sätt att leda?

Jag ser mig själv som en ödmjuk och framåtsträvande ledare. Jag tror starkt på värdet av att lyssna på olika perspektiv och att ständigt lära mig själv och inspirera mina kollegor till lärande.

Du har två inspirerande motton: "If you don’t grow, you decay!" och "Action is power!" Kan du berätta hur dessa motton har påverkat ditt sätt att arbeta inom försäljning, affärsutveckling och ledarskap?

Det ligger nog i min natur att vilja göra saker ordentligt. När jag blev chef för första gången 2007 var min ambition att bli en riktigt bra ledare. Jag frågade andra chefer, som jag såg upp till, om råd och de rekommenderade att jag skulle läsa böcker. Jag tog deras råd på allvar och började läsa en timme varje morgon med målet att hitta tre saker i varje bok som jag kunde ta till mig och prova. Denna vana har jag fortsatt med varje gång jag känner ett behov av att fördjupa mig inom områden som försäljning, marknadsföring, ledarskap och ekonomi.

Du läser en hel del. Kan du rekommendera några böcker som handlar om personlig utveckling och som har hjälpt dig att bli en bättre ledare?

Absolut, det finns massor! För det personliga ledarskapet skulle jag rekommendera Tony Robbins - Awaken the Giant Within, Robin Sharma - Munken som sålde sin Ferrari och Darren Hardy - The Compound Effect. Alla dessa har på ett grundläggande sätt förändrat hur jag ser på mig själv.

Berätta om ett projekt som du är särskilt stolt över!


2010 reste jag till Chengdu i Kina för att bygga upp leveranskapacitet inom Android för att stötta mitt konsultbolags svenska verksamhet. Allting var nytt – en ny kultur, ett nytt sätt att göra affärer och en stad där majoriteten inte talade engelska. Det var utmanande men också väldigt lärorikt och roligt. Jag byggde upp ett team med 25 konsulter som levererade till flera kunder, och hela gruppen blev senare uppköpt av ett företag som idag ägs av Microsoft.

Vilka utmaningar anser du att branschen står inför just nu? 

Jag ser mest möjligheter med AI, men om en utvecklares effektivitet kan flerdubblas med hjälp av AI, måste efterfrågan på utvecklingsarbete öka kraftigt för att bibehålla samma antal utvecklare som idag. Konsultbolag kommer behöva utveckla nya affärsmodeller och arbetsmetoder, och vi ser redan att detta efterfrågas.

Hur bidrar ditt medlemskap i Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande?

Det ger mig både inspiration och ett värdefullt nätverk. Genom att lyssna på andras kunskap och erfarenheter kan jag ifrågasätta gamla sanningar och hålla mig uppdaterad om vad som händer i min bransch och omvärld.

Slutligen, finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

Jag är en stolt tränare för min sons handbollslag i HK Ankarets P-2013 i Bjärred. Det är både riktigt roligt och lärorikt att få vara ledare i en sådan miljö också.