Medlemsporträtt: Hedda Lidgard

Hedda Lidgard är VD för Frank Valiant, en kommunikationsbyrå som hjälper sina kunder att förklara svåra saker på ett enkelt sätt. Hon har varit medlem i Friends of Executives VD-Nätverk sedan 2021. Hedda är jurist i grunden och har tidigare studerat på INSEAD samt arbetat som Management konsult på Accenture. Hon tror på att låta lyckan bana väg för framgång istället för tvärtom och ställer sig ofta frågan "hur svårt kan det vara?".

Vad är framgång för dig?

När folk diskuterar framgång så upplever jag ofta att tankarna går ungefär så här; om man bara jobbar hårt, så når man framgång, och när man har nått framgång så blir man sen lycklig. Jag själv jobbade i alla fall efter den devisen när jag var yngre. Om jag bara lyckas med det här målet också, då kommer känslan av lycka. Fast om vi har en tydlig målbild av vad framgång är och vi sedan når det, så flyttar vi ju bara på målet. Lyckas jag uppnå höga betyg, så ska jag i stället ha högsta betyg i klassen; når jag säljbudgeten - då höjer vi budgeten för nästa år. Och om vi hela tiden flyttar på målen så kommer vi aldrig till lyckan. Men det finns mängder av forskning som visar att den framgångsformeln faktiskt är helt bakvänd. Att lycka kan bidra till framgång, och inte tvärtom. Hur flummigt det än må låta, så tror jag på att skapa förutsättningar för att tycka att där man är och det man gör är fantastiskt och att när man känner det, då kommer framgången oundvikligen. Jag kan tipsa om Shawn Achor’s "The Happiness Advantage", det är en helt briljant bok om hur man rent praktiskt går till väga för att implementera de här tankarna. Den är dessutom väldigt underhållande!

Vilket uttryck använder du ofta?

Ett uttryck som ofta används på Frank Valiant är "hur svårt kan det vara?". Jag älskar den inställningen, den är så positiv och nyfiken i sin natur och det finns en självsäkerhet i den också. 

Vilka utmaningar står du/ditt företag inför just nu?

Vi växer i en rasande takt, trots att vi alltid vuxit helt organiskt. Detta är ju naturligtvis ett angenämt problem, men det innebär också en hel del utmaningar. Till exempel, hur vi onboard:ar nya medarbetare och samtidigt behåller vår fina kultur som vi byggt upp tillsammans. Eller hur vi ser till att våra existerande kunder på inget sätt drabbas av att vi tar in nya.  Det innebär att vi måste våga ta ett antal beslut idag inför hur vi tror att företaget ser ut imorgon, vilket alltid är läskigt. Personligen känner jag enormt ansvar gentemot våra anställda och kunder, och vi försöker bygga någonting som kan vara hållbart länge.  

Vilket värde tillför nätverket dig i din roll som ledare?

Sedan jag gick med i nätverket upplever jag att jag fått en mängd personliga kontakter som stöttat mig på olika sätt i min roll, och även tillfällen då jag känt att jag kunnat bidra. Det är lätt att skapa kontakter och folk är generösa mot varandra. Sen är alla de events och utbildningar som Friends Of Executive tillhandahåller av otroligt hög kvalitet, med kompetenta och inspirerande talare, och inte minst VD-Konferensen i Båstad naturligtvis!

Vill du också bli medlem i Sveriges ledande VD-Nätverk? Ansök om medlemskap här.

Tillbaka till bloggen