Medlemsporträtt: Henrik Ask, CCO på coeo

Med passion för affärsutveckling och innovation har Henrik Ask, CCO på coeo, navigerat genom olika branscher för att slutligen landa i en roll där han kan påverka både företagets och branschens framtid. Hans engagemang i att förbättra kundresan och utnyttja AI visar på en framåtblickande inställning. Henrik betonar vikten av företagskultur, anställdas bidrag till innovation, och delar även sin ambition om att växa ytterligare inom Norden. Genom att dela personliga insikter och reflektioner kring ledarskap och inspiration, ger Henrik en djupare inblick i vad som driver honom både professionellt och personligen.

Hej Henrik! Berätta om din professionella resa fram till nu, och hur du hamnade där du är idag?

Jag har alltid varit intresserad av affärsutveckling, företagsbyggande och relationer. Mitt första bolag som jag startade var Nordic Wellness, en träningsanläggning i Göteborg som tyvärr inte fick den starten jag hade hoppats på. Varumärket sålde jag några år senare. 

Efter några år i rekryteringsbranschen och på ett SaaS-bolag fick jag möjligheten att starta ett inkassobolag. Jag attraheras av branscher där det finns stora utvecklingsmöjligheter så det var ett naturligt steg. Min flickvän och jag flyttade till Amsterdam, en fantastisk stad som vi trivdes väldigt bra i. När jag fick erbjudande om att ansvara för sälj och marknad på coeo Inkasso, tvekade jag inte en sekund. Coeo är ett mycket spännande bolag som ligger i absoluta framkant när det gäller inkasso. Vi finns i 7 länder i Europa och Sverige är det senaste tillskottet. Vi hanterar stora volymer, framförallt konsumentfordringar och arbetar med några av de starkaste varumärkena i Sverige. 

Hur ser ni på er roll i kundresan och hur strävar ni efter att göra betalningsprocessen så smidig och enkel som möjligt för era kunder? 

Vi är en väldigt viktig del utav kundresan. Jag uppmanar företag att diskutera hur inkassoprocessen ser ut med de inkassobolag de har avtal med. Alltför många inkassobolag använder Kronofogden för att driva in skulder - vi ser det som ett misslyckande. Vi arbetar kontinuerligt med att göra det enkelt för gäldenär att göra rätt för sig. Hur är kravet utformat? Är det lätt att komma i kontakt med oss? Faktorer som när och hur vi kontaktar gäldenär samt hur våra rådgivare bemöter de som har en skuld är också viktiga. Ständiga förbättringar är A och O i vår bransch. Även AI är ett område vi tittar extra mycket på just nu som kommer förändra inkassobranschen.  

Ni nämner att ni utmanar branschen snarare än att följa den. Vad innebär detta för er och hur ser ni på er framtida roll inom branschen? 

Jag vill påstå att vi driver den. Vi har väldigt starka ägare i ryggen och en företagskultur som präglas av nyfikenhet och respekt för var och en som arbetar inom bolaget. Det skapar en trygghet och en kultur där de anställda vågar och vill engagera sig. 

Många idéer och förbättringsförslag kommer från de anställda vilket för mig är en stark indikator på hur ett bolag mår.

Vi har efter lite mer än ett år i Sverige stark medvind och vår målsättning är att vara ett av de största inkassobolagen i Sverige inom 5 år och även ha etablerat oss på minst 2 marknader till i Norden. 

Berätta om något exempel på ett projekt eller initiativ du är särskilt stolt över!

Överlag har jag insett att jag är ganska duktig på att sätta mig in i och förstå nya situationer. Att Nordic Wellness som varumärke lever kvar och att jag startat 2 inkassoföretag från grunden är jag extra stolt över. Det jag saknar är en plats i en styrelse så om någon läser detta tar jag gärna en dialog om det.

Vad inspirerar dig mest i ditt dagliga arbete?

Möjligheten att vara med och påverka vår framtid som bolag. Jag sitter med i ledningsgruppen och har därmed förmånen att vara med och påverka andra delar av verksamheten också. Vi arbetar med lite större kunder med längre avtal vilket medför en annan typ utav relation där man är med och utmanar och utvecklar varandra, vilket tilltalar mig. 

Vad tycker du är de viktigaste egenskaperna hos en effektiv ledare?

Beslutsfattande och verkställande. Förmågan att se de anställdas styrkor och utveckla dessa samt förmågan att kunna växla mellan att vara chef och ledare när det behövs. 

Hur bidrar Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande?

Nätverket med alla medlemmar är unikt, något jag vill bli bättre på att utnyttja. Sen finns det många inspirerande talare som oftast sår ett litet frö och ger en nya perspektiv. 

Föreläsningen med Christopher Engman var väldigt givande och vi har idag implementerat några av de tips han gav i vår organisation. 

Finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

Jag är väldigt musikalisk och tennis är min stora passion. På senare tid har jag börjat intressera mig mer för hälsa och kost. Jason Fung, som skrivit många böcker i ämnet var startskottet för mig och jag kan verkligen rekommendera hans böcker.

IMG_3193

Tillbaka till bloggen