Medlemsporträtt: Johan Lenander, VD Tunstall

Johan Lenander är företagsekonomen och entreprenören som förenar tech med hjärtat för att förbättra livet för äldre och kroniskt sjuka. Som VD för Tunstall AB delar han med sig av sina passioner, drivkrafter och oväntade talanger. Från ledarskapets utmaningar till en överraskande meritlista inom kampsport, är Johans resa en inspirerande blandning.

Hej Johan, vem är du?

I grunden är jag företagsekonom, affärsutvecklare och entreprenör. De senaste 20 åren har jag arbetat med fokus på bland annat att skapa synergier mellan tech och människor. De senaste fem åren har jag arbetet på Tunstall AB - ett techbolag med ett varmt hjärta. Vi är specialiserade på teknik och innovation för äldre och kroniskt sjuka och är en global koncern med ca 3000 anställda. Vi har hubbar med utvecklingsteam i bland annat Malmö, Madrid och Manchester och vi har egen tillverkning av trygghetsteknik i UK. Jag har förmånen att vara VD för vår svenska verksamhet med ca 250 anställda och där vi bland annat driver en av Sveriges största Trygghetscentraler.

Vad skulle du säga driver dig som ledare?

Det är framför allt två områden som driver mig - transformation och tillväxt. Med det menar jag utmaningen att transformera och växa verksamheten och samtidigt bidra till att människor presterar och utvecklas. Det är en riktig energiinjektion att få vara med på en resa där tech möjliggör för oss att göra skillnad på riktigt.

Var hämtar du inspiration och kraft ifrån?

Att driva på något som verkligen skapar värde och omge mig av likasinnade ger mig både energi och kraft. Detta gäller i såväl arbete som privat, för mig är det viktigt att detta hänger ihop. Jag tror på att balans i livet skapar förutsättningar för resultat och hållbarhet i yrkeslivet. Jag tror också att jag som VD, ledare har ett stort ansvar här att förmedla sunda värderingar till min omgivning och de jag leder.

Vilka lärdomar har du tagit med dig från din karriärsresa?

Våga vara modig, uthållig och utmana dig själv genom att ge dig in på det okända! Allt behöver inte vara stora penseldrag, utan även små positiva förändringar kan göra stor inverkan på sikt.

I min mentorroll brukar jag förmedla vikten av att investera i sig själv, att aldrig sluta utvecklas. Det kan exempelvis vara att gå på föreläsningar, nätverka eller genomföra utbildningar.  Här spelar Friends of Executives VD-Nätverk en viktig roll.

Om du fick ge dig själv ett råd till ditt yngre jag, vilket skulle det vara då?

Gör din analys men underskatta inte din magkänsla.

Slutligen, kan du berätta något om dig själv som vi inte visste?

Jag har tränat kampsport i över 25 år och har svartbälte, 5 graden i Taekwon-do, där jag även är utbildad domare och elittränare.

Under min idrottskarriär har jag bland annat tagit både SM-guld, SM-silver och flertalet Svenska Cupen Guld. Jag har tävlat på fyra EM och tog senast i höstas ett brons.

Fun fact, för bara några veckor sedan, under en semester i Madrid, besegrade jag den regerande Europamästaren och den regerande spanska mästaren i en stor internationell tävling. Första veckan i mars bär det av till Las Vegas där jag kommer att tävla i US Open med siktet inställt på medalj.

Som sagt, balans i livet och lita på magkänslan!

Vill du också bli medlem i Friends of Executives VD-Nätverk? Ansök om medlemskap här.

Tillbaka till bloggen