Medlemsporträtt: Jörgen Olin, Chef på Postnord

Möt Jörgen – en engagerad Malmöpåg, stolt familjefar och driven ledare med över tre decennier av erfarenhet. Från sina tidiga dagar som ledare vid Pågen AB till hans nuvarande roll på PostNord, tar Jörgen oss med på en resa av personlig och professionell utveckling. Läs vidare för att utforska hans insikter, inspirationskällor och även en oväntad talang. Vem visste att Elvis skulle spela en roll i hans karriär?

Hej Jörgen, vem är du?

Jag är en Malmöpåg som är mycket nyfiken på människor och utveckling. Tillsammans med frun Suzanne finns det 2 barn och 4 barnbarn som är extremt viktiga för mig precis som alla vänner och människor runt omkring mig.

Karriären som ledare statade 1985, då som första linjens ledare för ett 70-tal medarbetare vilket var lärorikt och gav mig mersmak på just ledarskapet. I samma bolag ,Pågen AB , fick jag sedan förmånen att utvecklas och dom sista åren som ytterst ansvarig för Produktion.

Nu är jag i ett bolag som har ett tydligt ”varför” - vi gör vardagen enklare för alla som bor och verkar i Sverige. PostNords samhällsansvar inom brev samt att säkra leveranser av paket är otroligt häftigt, visste du att det är ca 4,5 miljoner brev och ca 700 000 paket som levereras varje dag.

I PostNord är jag nu ansvarig för alla våra 10 Brevterminaler i Sverige vilket är ett extremt spännande uppdrag. PostNord har varit och är på en transformationsresa där vårt fokus ligger på att hela tiden anpassa oss utifrån det som efterfrågas av våra kunder och mottagare. Här får jag möjlighet att göra det jag älskar, att arbeta tillsammans med andra för att leverera kundlöftet och utifrån ett ledarskapsperspektiv tillämpa bland annat förändringsledning på ett bra sätt, ingenting börjar med resultat allt börjar med människor.

Vad skulle du säga driver dig som ledare?

Jag har alltid gillat att arbeta tillsammans med andra för att uppnå det vi bestämt oss för att göra. Jag drivs också av utveckling, främst se andra och organisationen utvecklas men naturligtvis även egen utveckling driver mig. Det är också viktigt att verka i en kontext där uppdraget och/eller produkten känns relevant. Min ambition är att vi hela tiden skall sträva mot excellent och det är rörelsen mot detta som är det viktiga, sen har jag alltid haft ett stort fokus på kundlöftet.

Var hämtar du inspiration och kraft ifrån?

Mitt spontana svar här blir från andra människor runt omkring mig. Jag har genom åren mött fantastiska människor som inspirerat mig och jag tror att den ledare jag är idag är skapad av dessa människor. Sen försöker jag också hela tiden hålla mig uppdaterad kring nya tankar eller nya perspektiv kring ledarskap, det som dock alltid är samma är att allt handlar om människor och det börjar med att bygga goda relationer.

Vilka lärdomar har du tagit med dig från din karriärsresa?

Var snäll och ha en ödmjuk inställning, lyssna mycket för att kunna ta kloka beslut. Var noga med att ta in alla perspektiv, kraften finns i att vara olika och tillsammans kan man hitta vägar och möjligheter som är excellenta och tar oss till nya nivåer som vi inte trodde var möjliga. 

Om du fick ge dig själv ett råd till ditt yngre jag, vilket skulle det vara då?

Det fanns en tid i början av min karriär där jag var lite rädd för att misslyckas så rådet till mitt yngre jag skulle vara att vara modig och våga. Detta har jag dock lärt mig genom åren och gjort en del misstag som har utvecklat både mig själv och organisatio jag verkat i. Det är helt OK att göra fel så länge vi lär oss och går vidare.

Varför valde du att gå med i Friends of Executives VD-Nätverk?

Främst för att fortsätta träffa människor som kan inspirera mig vidare samt att jag tycker att upplägget hos Friends of Executives är extremt bra och dom föreläsare som bjuds in håller en mycket hög nivå. 

Slutligen, kan du berätta något om dig själv som vi inte visste?

Oj, finns säkert massor. Jag gillar att sjunga och har vid ett antal tillfällen stämt upp med sång vid olika större personalevent, Elvis ”suspicious mind” har det blivit både på Pågen och PostNord.

Jörgen Olin är chef på Postnord medlem i Friends of Executives VD-Nätverk. Vill du också bli medlem i Sveriges ledande VD-Nätverk? Ansök om medlemskap här.

Tillbaka till bloggen