Medlemsporträtt: Josefine Övegard, VD Castra Syd

I denna intervju får vi möjligheten att lära känna Josefine Övegard, VD på Castra Syd, som delar med sig av sin professionella resa och de drivkrafter som håller henne motiverad. Från att ha startat på bolaget som en av fem anställda till att leda ett team på cirka 100 personer, ger Josefine en inblick i hur hennes roll och ansvarsområden har utvecklats. Hon diskuterar också de utmaningar och framgångar som kommer med att leda ett växande företag, och hur hon balanserar behovet av struktur med att bevara företagets kultur och personliga prägel.

Hej Josefine! Kan du berätta lite om dig själv och hur din professionella resa sett ut fram till nu?

Jag pluggade ledarskap, ekonomi och service på Lunds universitet, och fick sedan via bekanta ett jobb inom försäljning på ett IT bolag. Mina studiekompisar hade nog tippat mig som minst sannolik att börja jobba med IT, men det visade sig vara en bra matchning.

Därifrån kom jag in på ett bemanningsföretag inom IT, där jag fick lära mig massor kring sälj och rekrytering, men även ledarskap. En väldigt lärorik och rolig period, där jag växte mycket och fick ta stort ansvar. Att sedan ta klivet in för att bygga upp verksamheten på Castra kändes som en utmaning jag inte kunde tacka nej till.

Jag visste att om jag inte lyckades lyfta verksamheten skulle jag heller inte ha kvar mitt jobb, men jag gillar utmaningar och triggades av att få bygga något som jag kunde stå för, och göra min grej. Det var tufft många gånger, Men hårt jobb, hög aktivitet, och efterhand många riktigt duktiga kollegor har gjort att vi fått en hög tillväxt, och haft väldigt roligt och lärt oss massor längs vägen!

Vad motiverar och inspirerar dig mest i din roll som ledare?

Jag brinner för att bygga bolag, se människor växa och utveckla affärer. För mig är det otroligt viktigt att kunna stå för det jag gör. Jag vill gärna föregå med gott exempel, dra mitt strå till stacken och visa att jag kan kavla upp ärmarna när det är jobbigt.

Jag inspireras av många saker, läser ledarskapsböcker, drar gärna paralleller till idrotten. Jag motiveras av att fortsätta utvecklas och vara den bästa jag kan vara, för mina kollegor förtjänar det.

Ni blev både årets karriärföretag och hamnade på topplistan över Europas bästa arbetsplatser 2023, Grattis! Vad skulle du säga är nyckeln till framgång?

Eftersom vi är ett konsultbolag är människorna hos oss det absolut viktigaste vi har. Vi tror på och jobbar stenhårt varje dag för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla som jobbar hos oss. Det kan handla om både stort och smått. Jag tror på att se människan, vara närvarande, personlig och bry sig på riktigt. Det är dessutom så mycket roligare för alla inblandade!

Det handlar inte bara om vad du gör, utan hur du gör det. På Castra gör vi det med engagemang och hjärta, då kan vi stå för det.

Vilka utmaningar står du och ditt företag inför just nu?

Som för många andra är marknaden utmanande just nu, där vi varit bortskämda länge med stor tillväxt. Bortsett från det, som såklart påverkar många företag, så är vi som bolag inne i en ständig förändringsresa.

När jag började på Castra var det fem anställda här i syd och nu är vi cirka 100. Under den resan har min roll förändrats mycket, där jag i början fick göra allt själv, till att vi nu är ett team. Vår centrala organisation på moderbolaget har också vuxit, vi har fler funktioner. Vi jobbar hela tiden med att hitta bästa vägen så att vi kan skapa struktur och hjälpa varandra, utan att hämma kreativiteten och kulturen.

Det har varit en personlig utmaning för mig att inte ha koll på alla detaljer. Jag har insett att jag kan skapa mer värde genom att se till att andra har bra förutsättningar, än att göra alla saker själv. Att hitta min roll i det och inte känna dåligt samvete för att jag inte ”sätter affären”, att jag kan dra mitt strå till stacken på ett annat sätt.

Det är också en resa för bolaget på central nivå att vi tillsammans utvecklar strukturen och organisationen så att alla regioner drar åt samma håll. Det finns stor potential att bli ännu bättre tillsammans, samtidigt som vi inte får tappa det lokala engagemanget och drivet.

Om det vore lätt, så skulle alla göra det, så det är bra att man får slita lite ibland!

Vilket värde tillför nätverket dig i din roll som ledare?

När jag först gick med i nätverket kände jag initialt att jag kanske inte platsade då mitt bolag inte var så stort, och det är många i nätverket som är äldre och mer erfarna än jag. Efter att ha varit med ett tag känner jag mig oerhört väl mottagen och jag har skapat många kontakter med personer jag inte skulle träffat annars. Jag känner att det verkligen finns en vilja att utbyta erfarenheter och hjälpa varandra. Därför tillför människorna och nätverket i sig ett stort värde för mig som ledare.

Inspirationen från många av föreläsningarna är en annan del som jag gillar med nätverket. Jag har även deltagit i Friends of Executives Styrelseutbildning, vilken jag tyckte var mycket givande.

Jag uppskattar också att det är en stor variation i utbudet av aktiviteter. Jag fick tillexempel upp ögonen för Padel genom Friends of Executive.

Berätta något om dig själv som vi inte visste!

Till skillnad från de flesta andra så dricker jag varken kaffe eller te. Tidigare sa folk att jag skulle lära mig det när jag blev vuxen, nu tror jag de har gett upp! 
Jag är pigg ändå. Största bristen kopplat till det är nog att jag helt missar att tänka på att folk vill ha kaffepaus…

Tillbaka till bloggen