Medlemsporträtt: Linus Eriksson

Linus Eriksson är VD på Öresundsbro Konsortiet och gick med i Friends Of Executive under 2022 för att få stöttning i sitt reflekterande och för att utvecklas. Linus drivs av att göra skillnad och hämtar sin främsta inspiration i att våga bli berörd som ledare. 

Hej Linus, vem är du?

Sedan två tillbaka är jag VD på Öresundsbro Konsortiet, som omsätter ca två miljarder DKK och är det som binder oss samman i regionen. Efter 10 år som brandingenjör på Malmö Brandkår så tog jag klivet till transporter, blev trafikchef över tågtrafiken i Södra Sverige på Trafikverket och nu senast innan bron var jag chef för Skånetrafiken.

Vilken roll spelar Öresundsbron för relationen mellan Sverige och Danmark idag? 

Øresundsbron är det som binder oss samman! Ur ett regionalt perspektiv har Øresundsbron förvandlat vår region. Citytunnel, stadsdelar som Hyllie och Örestad skulle inte funnits utan en bro. 16000 har sitt arbete på andra sidan och många fler släkt, vänner. Kastrup är vår flygplats. Jag kan ha en arbetsdag som omfattar två olika länder och funderar inte över att jag passerar en landsgräns. Det är fantastiskt. Nationellt däremot tycker jag staterna ännu inte tagit de beslut som verkligen frigör potentialen mellan länderna. Skatteavtal, gränshinder, kontroller mm är barriärer som också behöver förenklas eller helt tas bort. Här engagerar vi oss som bro nu för våra kunder skull. Vi har byggt bron och vi fortsätter bygga broar!

Vad skulle du säga driver dig som ledare?

Att få göra skillnad. Insikten från brandkåren att jag var hemma hos människor på deras värsta dag i deras liv påverkade mig djupt. För mig var det inledningsvis en dag på jobbet, men mötena med de drabbade fick mig att börja fundera vilket mervärde vi skapade. Kan vi göra lite till än att "bara" släcka branden?  Det har jag tagit med mig in i varje ny ledarroll. Berättelserna om de vi är till för, och hur vi kan överträffa kundens förväntningar skapar så mycket energi in i organisation och medarbetare. Och när vi lyckas stolthet!

Var hämtar du inspiration och kraft ifrån? 

Egentligen handlar det om att våga bli berörd. Drabbade familjer, personer som missat sitt tåg för man inte fått rätt information, eller barn som inte blir hämtade på dagis pga att bussen som pappa tar från jobbet är sen, eller bropendlaren som hamnar i kläm mellan två skattesystem. Berättelser från våra kunder, de vi är till för. Jag har lärt mig att när jag väljer bli berörd av dem så gör det mig bättre som ledare, det ger mig inspiration, fokus på rätt frågor och jag är övertygad det smittar av sig.

Om du fick ge dig själv ett råd till ditt yngre jag, vilket skulle det vara då?

Skulle vilja ge ett dubbelt råd som är en paradox du som ung ny ledare måste kunna balansera: A) Stå på dig, håll inte tillbaka för att du är ung, ditt nytänk och driv är vad organisationen behöver och samtidigt B) Lyssna in de som levt längre, omge dig med kloka personer som utmanar dig! Jag var 26 år när jag ledde min första räddningsinsats, och 29 år då jag fick mitt första chefsjobb över 180 brandmän och kollegor. Jag inser idag att jag var väldigt oerfaren, något jag inte tyckte då. Lite mer insikt om mina brister hade hjälpt. Men Ken, min chef då, var modig som gav mig förtroendet och med det har jag växt till vad jag är idag.

Vilka lärdomar har du tagit med dig från din karriärsresa?

Hur får vi en kultur där vi som ledare inte blir flaskhalsen? Om allt måste passera mig eller ledningsgruppen, blir vi begränsningen i organisationen. Istället behöver vi odla en kultur där vi uppmuntrar initiativ och kreativitet hos medarbetarna. Så: "Om det inte är olagligt, inom budget och det är bra för kund – Kör! Testa! Bara gör, du behöver inte fråga om lov. Men kalla det gärna "pilot". (För om du misslyckas, kan du ju bara säga att: Ah, det var en pilot. Men lyckas ni? Ja fortsätt, sprid, breddinför!)

Vilket värde tillför nätverket dig i din roll som ledare?

Jag behöver hjälp med att reflektera för att utvecklas. Som VD hamnar jag i ständigt dilemman. Ägare, styrelse, medarbetare, omvärld, kunder, leverantörer blir ett komplex du måste kunna navigera i. Då är nätverket för mig en hel drös med andra som har fler och djupare erfarenheter än mig och som jag hoppas få lära av. Därför gick jag med i Friends Of Executive!

Slutligen, kan du berätta något om dig själv som vi inte visste?

Jag är väldigt stolt över att få vara medgrundare och ordförande i www.helpforchildren.se.

Vill du också bli medlem i Friends of Executives VD-Nätverk? Ansök om medlemskap här.

Tillbaka till bloggen