Medlemsporträtt: Mattias Nilsson, General Manager Hedin Trucks

Mattias Nilssons professionella resa är en berättelse om passion, affärer och entreprenörskap. Med rötter i en familj av företagare och en examen från Handels i Göteborg, började Mattias sin karriär på DEBIS och Mercedes-Benz. Därifrån ledde hans intresse för lastbilar till en VD-roll hos en holländsk transportentreprenör och senare till grundandet av Tecto Group AB, ett företag som fokuserar på fastighetsutveckling och lastbilsverksamhet. Idag ansvarar Mattias för Hedin Mobility Groups lastbilsaffär. Hans ledarskap präglas av energi, enkelhet och en djup passion för affärer.

Hej Mattias! Berätta om din professionella resa fram till nu och vad som ledde dig till din nuvarande position. 

Jag kommer från en släkt där affärer ligger oss alla varmt om hjärtat, där min farfar som transportör och åkare la grunden till en entreprenörskultur som vi gör allt för att förvalta.

Jag är ekonom i grunden, och efter min examen från Handels i Göteborg startade jag min bana på banken DEBIS. Denna kom att bli ett dotterbolag till Mercedes-Benz, där min passion för lastbilar snabbt förde mig till denna division, där jag dem sista fem åren arbetade som ansvarig för lastbilar i Sverige.

Efter 15 år inom Mercedes-Benz kom jag i kontakt med en holländsk entreprenör som hade startat en resa för att konsolidera ett antal bolag för att sälja lastbilsmärket DAF för Norden där jag tillträdde som VD. Det var en spännande tid som ledde till att jag efter några år fick möjlighet att köpa loss en del av verksamheten, vilket blev grunden till min koncern Tecto Group AB. På Tecto Group fokuserar vi på investeringar inom fastighetsutveckling men där jag naturligt även drev en lastbilsverksamhet som Hedin Mobility Group förvärvade 2021 och där jag genom denna affär idag även har ansvaret för dess samlade lastbilsaffär.

Hur skulle du beskriva din ledarskapsstil och vad motiveras och inspireras du av i ditt dagliga arbete?

Jag skulle beskriva min ledarskapsstil som operativ, energisk, enkel och positiv. Affären har alltid en självklart central roll, där det roligaste som finns är att utveckla denna och genom affären bygga bolag för framtiden.

Vilka personliga egenskaper anser du har varit mest avgörande för din framgång inom fastighet- och lastbilsindustrin?

Jag skulle säga min genomgående passion för arbetet och affären. Jag har alltid haft en fantastisk glädje av mitt nätverk där både kollegor, kamrater och familj stöttat mig på vägen. I det fallet är jag tacksam för att jag inte separerar mellan jobb och privatliv.

Vilka utmaningar anser du att branschen står inför just nu? 

Den gröna omställningen är en fantastisk spännande utmaning för lastbilsbranschen där energialternativen kommer är en stor fråga framåt. Inom Hedin koncernen satsar vi mycket på elektrifieringen genom både produkter och ett eget ladd nätverk kallat Hedin Supercharge. Vad avser vår del i fastigheter så är denna fråga lika aktuell både gällande grönt byggande och förnybara energikällor.

Berätta om ett projekt som du är särskilt stolt över!

Jag har ett speciellt band till Markaryd, här startade Tecto Group i en affär med många parter, vilket innebar flera verksamhetsövertaganden, fastighetsförvärv och fastighetsförsäljning där många av delarna fortfarande är del av vår verksamhet. Jag är även stolt över mitt jobb på Hedin Trucks där jag är övertygad om att alla parter i affären är samlade vinnare.

Hur bidrar ditt medlemskap i Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande? 

Nätverket har varit bra då det både gett energi, nya tankesätt och resulterat i nya samarbeten och partnerskap. Vi är även mycket nöjda med Friends of Executives utbildningsprogram då jag själv deltagit i Styrelseutbildningen och min kollega i Tecto Group har gått VD-utbildningen.

Slutligen, finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

Jag är en urusel sångare, men insisterar trots detta, att alltför ofta sjunga Bohemian Rhapsody.

Tillbaka till bloggen