Medlemsporträtt: Peter Fritzon

Möt Peter, VD och grundare av WeSafe IT, företaget som inte bara har transformerat hur vi tänker på IT i affärsutveckling, utan också utsågs till årets företagare 2022. Från hans tidiga dagar som idrottslärare till en framstående position inom IT-branschen, bjuder Peter på insikter om framgång, ledarskap och de oförutsägbara vägar livet kan ta - inklusive en säsong på fotbollsplanen med Peter Crouch.

Hej Peter, vem är du?

Jag är VD och en av grundarna till WeSafe IT och har varit medlem i Friends of Executives VD-Nätverk sedan 2021. Jag började min karriär som idrottslärare men halkade tidigt in på en säljkarriär på Office Management. Jag avslutade min tjänst som försäljningschef på Office management 2013, för att tillsammans med mina 2 partners starta WeSafe. WeSafe är ett IT bolag med tydlig fokusering på Microsofts molntjänster och omsätter idag 80 miljoner med 40 anställda, som servar 350 avtalskunder.

Ni blev årets företagare 2022, vad är nyckeln till framgång?

Vi var tidiga med att vända oss till verksamheten för att diskutera affärsnytta, i stället för att sälja in tekniken till IT avdelningen. Vi tog IT från att vara en stödfunktion och kostnadspost till att bli en central roll i affärsutvecklingen, vilket gjorde att vi kom upp i näringskedjan hos våra kunder. Detta tillsammans med en tydlig vision som vi höll oss trogna, även om vi stundtals hade kunnat göra snabbare vinster genom att frångå den, gjorde att vi fick en tydlig positionering på marknaden, med mindre konkurrens.

En annan framgångsfaktor har varit att vi alltid strävat efter att erbjuda paketerade tjänster. Vi vill göra det lätt för kunden att handla genom att erbjuda paketerade tjänster där det blir tydligt för kunden vilka åtaganden vi gör, vad som ingår och vad det kostar. Detta har resulterat i att vi idag har ca 75 procent återkommande intäkter.

En annan stor framgångsfaktor har varit att vi har personal som engagerar sig och verkligen bry sig om både WeSafe som företag och våra kunder. Alla som jobbar på WeSafe känner ansvar för att nå våra gemensamma mål och säkerställa att kunderna är nöjda. Vi sätter stolthet i vårt arbete och det ligger i vårt DNA att alltid göra det vi tror blir bäst för kunden, sedan får vi hitta ett sätt att bli lönsamma i det.

Vad driver dig?


Jag är tävlingsmänniska och strävar ständigt efter att nå de mål och visioner vi sätter för oss själva. Vi jobbar tillsammans för att kontinuerligt hitta förbättringsmöjligheter och känner stor förväntan över att se vad varje förbättring kan leda till och hur långt det kan ta oss. Målet är att hela tiden identifiera och ta bort ineffektiva processer och flaskhalsar för att säkerställa att vi rör oss framåt. Genom att göra många små förbättringar säkerställer vi att varje år blir bättre än föregående år.

Var får du inspiration ifrån?

Bara resan i sig har räckt som inspiration. Vi var tre kompisar som startade WeSafe från ingenting och sedan fått se det växa år efter år till att bli vad det är idag. Det har även varit inspirerande att se hur personalen har växt med ansvar, i takt med att organisationen har växt och kraven ökat. På ett personligt plan har alltid träning och idrott varit en viktig del för att få energi och återhämtning.

Om du fick ge dig själv ett råd till ditt yngre jag, vilket skulle det vara då?

Om du har en idé du tror på så våga! Var inte naiv utan gör din läxa innan men tro på dig själv och var trogen din plan, även när det är tufft.

Vilka lärdomar har du tagit med dig från din karriärsresa?

Vikten av att lära känna sig själv och se till att omge mig med personer som har sina styrkor där jag har mina svagheter. Hur viktigt det är att hitta plusmänniskor som ger energi och som fokuserar på lösningar, sådana personer gör sig nyttiga oavsett omständigheter. Vikten av att ständigt mäta och analysera verksamheten för att kunna ta medvetna och underbyggda beslut. Det är ok att frångå din plan så länge det är medvetna beslut och inte slumpen som tar dig dit. Sista lärdomen jag vill nämna är att hela tiden bygga system och processer för framtida mål, så man inte landar i ”det fungerar för nu”. Det kan bygga på en stor skuld som kan bli dyr att betala tillbaka.  

Vilket värde tillför nätverket dig i din roll som ledare?

Utöver inspirerande talare och givande utbildningar är det intressant att höra vilka utmaningar andra företag står inför och hur de hittar lösningar. Ingen av oss delägare på WeSafe har varit med i företagsledningar innan WeSafe, vilket kan vara på gott och ont. Det är nyttigt att få byta erfarenheter med erfarna företagsledare. 

Kan du berätta något om dig själv som vi inte visste?

Jag spelade fotboll en hel säsong med den på centimetern lika långe Peter Crouch (201 cm). Han gick sedan vidare till Premier League och en nyckelroll i Engelska landslaget. Vi kan väl nöja oss med att konstatera att min fotbollskarriär inte riktigt slutade där. 

Vill du också bli medlem i Friends of Executives VD-Nätverk? Ansök om medlemskap här.

Tillbaka till bloggen