VD-bloggen

Vad du ska tänka på när du blir kontaktad av köpare

Skriven av Friends of Executive | 07 oktober 2024

Den 4/10 hade vi en givande lunchträff med vår strategiska partner Skarpa som är en svensk transaktionsrådgivare med internationell räckvidd, där vi fick insikt i vad du bör tänka på om du blir kontaktad av en potentiell köpare till ditt företag. Här sammanfattar vi de viktigaste råden och stegen att tänka på när någon visar intresse för att köpa ditt bolag.

Att bli kontaktad av en potentiell köpare kan vara en stor milstolpe för ditt företag. Men innan du kastar dig in i processen finns det viktiga överväganden och strategier att tänka igenom för att säkerställa att du fattar det bästa beslutet för ditt företag och din framtid. 

Tänk igenom ditt intresse att sälja

Innan du ens svarar på en köparens förfrågan, reflektera över om du överhuvudtaget är intresserad av att sälja ditt bolag. Om du redan vet att du inte vill sälja just nu, tacka vänligt men bestämt nej till fortsatt kontakt. Det kan däremot vara en idé att samla information om intressenter på en lista för framtiden, ifall dina planer ändras.

Förstå köparens avsikter

Ta reda på varför köparen är intresserad av ditt företag och vad deras planer är för framtiden. Fråga efter deras vision och planer skriftligt så att du får en tydlig bild av vad de ser framför sig. Det är viktigt att du förstår köparens motiv och mål, eftersom detta kan påverka din bedömning av erbjudandet.

Ta dig tid

Känn ingen press att fatta ett snabbt beslut. Det är helt okej att ta den tid du behöver för att göra en välgrundad bedömning. Kom ihåg att om en köpare är intresserad så finns det sannolikt fler som kan vara det. Låt inte stress eller tidspress leda till att du fattar ett beslut som du senare kanske ångrar.

Om du är intresserad, ta in experter

Om du är intresserad av att gå vidare, konsultera en erfaren finansiell rådgivare som kan hjälpa dig att lägga upp en plan och göra en professionell bedömning av erbjudandet. Förutom en transaktionsrådgivare är även skatterådgivare, affärsjurist och din revisor också viktiga delar av ditt team för att säkerställa att affären går rätt till och att du får bästa möjliga villkor.

Ta fram en plan för försäljningsprocessen

Bestäm tillsammans med din rådgivare om du ska tala med endast denna potentiella köpare eller om du vill ha en bredare process med flera intressenter. En bredare process kan ofta leda till bättre bud och villkor, eftersom flera parter konkurrerar om att köpa ditt företag.

Förbered dokumentation

Förbered alla nödvändiga dokument och finansiella rapporter för att på ett ärligt och korrekt sätt presentera företaget. Det är viktigt att de siffror du presenterar är exakta, eftersom ett felaktigt underlag kan påverka budets värde negativt. Låt denna process ta den tid som krävs för att säkerställa att all information är korrekt.

Värdera ditt företag och bestäm pris och villkor

Gör en noggrann värdering av ditt företag och bestäm vad du anser att det är värt. Fundera även över vilka andra villkor som är viktiga för dig, till exempel betalningsvillkor eller tilläggsköpeskillingar. Beroende på hur processen ser ut, bestäm om och hur du vill kommunicera detta till potentiella köpare.

Skydda konfidentiell information

Innan du delar känslig information om ditt företag, se till att ha ett sekretessavtal (NDA) på plats. Fundera också över vem inom din organisation som behöver känna till processen, exempelvis din CFO.

Träffa intressenter och be om bud

Träffa intressenterna och presentera ditt företag för dem. Gör klart att nästa steg i processen är att få ett indikativt bud från deras sida. Ha gärna med dig en rådgivare eller någon annan från ditt team som kan erbjuda dig stöd under processen.

Utvärdera budet noggrant

När du får ett bud, ta dig tid att noggrant utvärdera alla aspekter av erbjudandet. Detta inkluderar inte bara priset utan också betalningsvillkor och eventuella andra villkor som kan vara viktiga för dig och ditt företag.

Förhandla villkor

Var beredd på att förhandla om villkoren för försäljningen för att säkerställa att de är så gynnsamma som möjligt för dig. Kom ihåg att det är köparen som har kontaktat dig, vilket ger dig en starkare position i förhandlingarna.

Att sälja sitt företag är en stor och betydelsefull process som kräver tid, eftertanke och noggranna förberedelser. Genom att följa dessa steg och tänka igenom dina alternativ noga, ökar du chanserna att göra en affär som gynnar dig och ditt företags framtid.