VD-bloggen

Medlemsporträtt: Åsa Svensson, VD Kraftringen Nät

Skriven av Sofi Christiansen | 05 augusti 2024
Åsa Svensson har en gedigen bakgrund inom bygg- och energibranschen, där hon har innehaft flera nyckelroller inklusive VD, projektledare och specialist. För henne har förändring och transformation varit centrala teman i karriären, drivna av att utveckla verksamheter med starkt fokus på operationell effektivitet. Med energibranschens snabba förändringar i åtanke delar Åsa Svensson sina perspektiv om ledarskap, strategier för att hantera motstånd mot förändring, och betydelsen av att kontinuerligt utmana sig själv.

Hej Åsa! Berätta om din professionella resa fram till nu och vad som ledde dig till din
nuvarande position. Vilka viktiga erfarenheter och lärdomar har format din karriär?


Jag har en bred bakgrund från flera olika roller inom bygg– och energibranschen, bland annat som VD, projektledare och specialist. Ett genomgående tema i min professionella resa har varit förändring och transformation. Jag drivs av att utveckla verksamheter med ett starkt fokus på den operationella effektiviteten med kunden och medarbetarna i fokus. Förutom en medfödd nyfikenhet så har jag utvecklat den ytterligare genom mina olika roller inom många olika områden. Jag njuter av ledarskapet och att få ihop helheten. Energibranschen där jag jobbar nu har under de senaste åren befunnit sig i en disruptiv miljö och förändringarna har bara börjat.

Hur skulle du beskriva din ledarskapsstil? Vilka principer och värderingar är mest centrala för ditt sätt att leda?

Min ledarstil bygger på målstyrning med stor frihet. Jag är intresserad av resultatet men står för att vägen till att uppnå resultaten bör ligga hos medarbetarna och teamen. Givetvis med vägledning och delaktighet från mig. Det viktiga är att man är autentisk, intresserad, lyhörd och tydlig mot vad målet och syftet är.

Hur hanterar du motstånd mot förändring inom en organisation? Kan du ge ett exempel på ett förändringsprojekt du har lett?

För att lyckas med en förändring så måste syftet med förändring vara tydlig och vad man vill åstadkomma. Det beror på att kommunikation kring förändringen och förklaringen till varför den sker utgör grundstenarna för all framgångsrik förändring och hållbar förändringsprocess. Kommunikation, logik och att man som ledare själv står bakom förändringen är fundamentet i all förändring. Detta gör att man kan vara uthållig när man möter motstånd. Du måste som ledare själv tro på förändringen och vara delaktig. En ledare kan inte abdikera från det ansvaret i en förändring. Jag har lett ett antal förändringsprojekt som har handlat om att integrera verksamheter in i ett förvärvande bolag. I dessa typer av förändringsprojekt möts man av många olika känslor; misstänksamhet, rädsla, oro och skepticism. Allt detta skapar initialt motstånd då rädslorna tar överhanden. Det måste en ledare som i alla ledarroller ha respekt för och möta med tydlighet och empati och svara på de frågor som uppkommer utan att ge vika Även om man inte har svar på allt. Givetvis behöver man vara lyhörd och anpassa om så behövs. Det är syftet som är det kritiska och det kan t ex handla om kundbehov, kostnader eller ändrad strategisk inriktning. 

Du gillar att utmana dig själv och gå utanför din comfort zone. Kan du berätta om en sådan erfarenhet och hur det har påverkat ditt arbete och din personliga utveckling?

Första tillfället var när jag gick från ekonomichef till VD och det samtidigt som bolaget jag jobbade för befann sig i en integrationsprocess med bolaget som förvärvat oss. Det var då som jag först gången gick utanför den sfär som jag har min utbildning inom. Vad jag lärde mig då var att om man fokuserar på det som är kritiskt i rollen och som man behöver lära eller förstå, dvs det som är nytt i rollen eller området, så löser det sig och det kommer att hålla. Det gjorde det för mig och därefter har jag lärt mig att med intresse och nyfikenhet så lär man sig att gå utanför komfortzonen vilket är stimulerande. Det har jag fortsatt med och hoppas på att kunna fortsätta med eftersom det ger så mycket tillbaka. Har man en gång gått utanför komfortzonen så blir det enklare nästa gång och man får nya insikter.

Vilka utmaningar anser du att branschen står inför just nu? Hur adresserar du dessa utmaningar i din nuvarande roll?

Den bransch som jag verkar i, energibranschen, är en traditionell bransch med en oerhörd snabb förändringstakt. Denna förändringstakt ska hanteras samtidigt som produkten, oavsett om det är eldistribution eller produktion, måste fungera för annars fungerar inte samhället i övrigt. Vi står för utmaningar i likhet med andra branscher som kompetens, digitalisering, effektiviseringsbehov, ökade kostnader för kapital och material men också att hålla en hög investeringstakt i elnäten för att klara av det kapacitetsbehov som finns i och med ökad elektrifiering i samhället. Utöver det påverkas vi av säkerhetsläget.

Hur bidrar ditt medlemskap i Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande? Kan du ge exempel på specifika insikter eller nätverksmöjligheter som har varit särskilt värdefulla?

Jag skapar kontakter med andra personer i liknande roller men i många olika branscher. Det gör att jag kan få inspel som inte är branschspecifika. Nätverkar man bara med branschkollegor blir man gärna hemmablind. Upplägget med bordsplacering uppmuntrar detta. Det finns flera personer i nätverket som jag träffar regelbundet utanför nätverksträffarna. Christopher Engmans föreläsning och presentation kring Rainmakers gav mig och ger mig mycket reflektion. Då inte enbart utifrån försäljningsperspektivet men generellt behovet av Rainmakers som på ett nätverkssätt agerar som en sammanhållande kraft i olika frågor och moment i en organisation. Det tror jag kommer bli än mer viktigt i en allt mer komplex och flerdimensionell värld. Det finns inte en person som kan lösa allt och därav finns det ett behov i organisationer att kunna hitta dessa Rainmakers för att kunna samordna specialisterna och andra delar inom en organisation oavsett om det avser försäljning, utveckling av en process eller att utveckla en produktion.

Slutligen, finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

Ja, jag vet inte men jag är en smålänning i förskingringen som efter utflykter via Göteborg och Tyskland nu har hamnat i Malmö och trivs utmärkt. En härlig stad med mycket driv.