Medlemsporträtt: Camilla Dahlin, Vice VD IUC Syd

Möt Camilla Dahlin - Vice VD på IUC Syd, styrelseproffs med en imponerande karriär som sträcker sig från SEB till Nordea och in i industriell utveckling. Här delar hon insikter om sin professionella resa, inspirationen bakom sitt arbete, och hur samarbete kan vara nyckeln till hållbar framgång. Läs vidare för att dyka djupare in i Camillas värld, inklusive hennes passionerade syn på ledarskap, samarbete och hållbar tillväxt.

Hej Camilla! Kan du berätta om din professionella resa fram till idag, och hur du hamnade där du är nu?

Jag är ekonom utbildad vid Lunds universitet, och min första anställning var på SEB som 23-åring. Jag tyckte att banksektorn var ett bra ställe att fördjupa mina kunskaper inom ekonomi. Jag trivdes väldigt bra där; det var stimulerande, lärorikt och roligt. Stannade mycket längre än jag hade planerat när jag sökte traineetjänsten 1990. SEB gav mig grundläggande kunskaper inom banksektorn samt utbildning i ledarskap och affärsmannaskap. Jag hade olika roller, bland annat som kontorschef och företagsmarknadschef. Jag arbetade också periodvis med att utveckla tjänster för bankens kunder.

Mellan 2006 och 2012 fortsatte jag min karriär inom Nordea, där jag arbetade som företagsrådgivare för stora internationella koncerner, var företagsmarknadschef och arbetade med försäljning, förvärv och omstruktureringar inom Private Banking.

År 2012 tog jag över som VD för ett verkstadsföretag, där jag också var delägare, med det specifika uppdraget att sälja bolaget. Efter att ha genomfört detta uppdrag, blev jag 2018 rekryterad som VD för IUC Syd, ett företag dedikerat till att stödja och främja utvecklingen inom industrin. Parallellt blev jag tillfrågad om styrelseuppdrag i bank- och industriföretag. För att tidsmässigt klara av mina styrelseuppdrag bad jag om att bli vice VD på IUC Syd där jag idag har en intressant och utvecklande deltidstjänst.

Vad inspirerar dig mest i ditt dagliga arbete?

Jag har alltid jobbat i utvecklande och inspirerande miljöer. Det som inspireras mest är att se individer och företag utvecklas till sitt bästa jag. Att se individer/företag växa och tillsammans och skapa värden som utvecklar och som leder till hållbar tillväxt i företaget, det skapar energi och kraft hos mig. Det finns få saker som är lika givande som att bevittna utvecklingen och framstegen hos individer och företag.  

Arbetet på IUC Syd handlar om att identifiera omställningsbehov och se förändringspotential hos industriföretag och stödja denna omställning med konkreta insatser. Vårt fokus är små/medelstora företag och att stödja inom område som teknik, affärer och kompetens. Tillsammans med industriföretagen skapar vi ökad innovationsförmåga genom samarbete med t.ex akademin/RISE.  Ni kanske förstår vilket leende jag har på mina läppar när jag cyklar längs Limhamnsfältet till jobbet på måndagsmorgnarna.

Jag är övertygad att vi behöver se ett ökat samarbete mellan företag i olika branscher tillsammans med akademin och det offentliga. Ordet "tillsammans" är nyckeln för ett hållbart näringsliv och samhälle.

Hur definierar du framgång?

Framgång för mig handlar om att uppnå det man satt som mål, oavsett om det är i stora eller små förändringarna. Ofta kan de många små stegen ha en omvälvande effekt. Jag ser branschöverskridande samarbete som avgörande för att bygga framgångsrika och hållbara företag. Förmågan att samarbeta och ha mod att testa är kritiska framgångsfaktorer.

Kan du berätta om något projekt eller initiativ som du är särskilt stolt över?

Jag var med och skapade SEB:s studentpaket och aktiviteter för studenter i Sverige, vilket stärkte SEB:s varumärke för en viktig målgrupp. Vi var den första banken som verkligen nischade in sig på studenterna på riktigt, och det är jag stolt över. På IUC Syd driver vi många projekt för att utveckla industrin, till exempel genom att samarbeta med RISE och LU/LTH för att skapa en hållbar omställning. Att korsbefrukta tillämpad forskning med näringslivet är ett viktigt och intressant sätt att framtidssäkra företagen.

Enligt dig, vilka är de viktigaste egenskaperna hos en effektiv ledare?

Tydligt ledarskap baserat på tillit är viktigt. Det är också viktigt att vara flexibel och prestigelös, skapa engagemang och ha förmågan att ge energi. Medarbetarna är företagets viktigaste resurs.

Hur bidrar Friends of Executive till ditt ledarskap och dina arbetsuppgifter?

Friends of Executive erbjuder intressanta föreläsningar inom aktuella områden, vilket ger mig nya perspektiv och hjälper mig att utvecklas. Nätverket är också mycket värdefullt.

Det skulle vara roligt att lära känna fler människor i nätverket, så varför inte träffas över en kopp kaffe för att utbyta erfarenheter och idéer? Låter det intressant? Bjud in så bjuder jag på fikan.

Finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du skulle vilja dela med dig av?

Typiskt för mig är att jag alltid varit nyfiken, har ett driv och vill framåt, har alltid haft mycket energi, tycker om att ha många bollar i luften. Det är en tillgång när man ska utveckla saker.

En annan rolig anekdot är att jag varit anställd på Friends of Executive tidigare, då i rollen som Executive Advisor.

Tillbaka till bloggen