Medlemsporträtt: Carl Lidén, CEO Inission Syd
Carl Lidén har haft en fascinerande professionell resa som sträcker sig över flera branscher och länder. Med en start som trainee inom Saint-Gobain koncernens bilglasdivision i Skåne, har Carl byggt en gedigen karriär genom roller inom försäljning, medicinsk teknik, och kontraktstillverkning. Genom att kombinera sina kunskaper och intressen inom design, marknad, och teknik har han framgångsrikt lett turnaround-projekt och positionerat företag för framgång. Idag leder Carl Inission Syd, där han och hans team skapar konkurrensfördelar för företag i södra Sverige och Danmark. Lär känna Carl och hans inspirerande resa, ledarskapsstil och framtidsvisioner i denna intervju.
Hej Carl! Berätta om din professionella resa fram till nu och vad som ledde dig till din nuvarande position.
Jag kom till Skåne via en traineetjänst inom Saint-Gobain koncernens bilglasdivision. Här fick jag möjlighet att lära mig mycket kring utveckling, tillverkning och produktion. Design och marknad var och är också ett stort intresse och efter min utbildning på LTH fick jag möjlighet att kombinera dessa kunskaper och intressen inom Saint-Gobain.
Efter detta blev det några år som försäljningschef för den franska Valeo-koncernens motorkylningsdivision.
I mitten av 2000-talet bytte jag fordonsindustrin mot kontraktstillverkning. Medicinsk teknik var det område som låg närmast fordonsindustrins tänk och det passade mig bra. Efter ett antal år på Partnertech gick jag vidare till ett turnaround-projekt som kom att bli Panlink. Vi positionerade om företaget och efter 18 månader var vi lönsamma. Projektet började bokstavligen med att jag köpte en kaffebryggare och flyttade in i en tom kontorslokal.
Förändringsarbete i högt tempo och i en entreprenöriell anda passade mig bra och nästa steg blev även det ett internationellt turnaround-projekt – MMAB där vi stärkte upp oss tekniskt, kommersiellt och samtidigt positionerade oss på marknaden för mönsterkort. Allt förberett för en försäljning av bolaget.
Sommaren 2020 fick jag chansen att ta över ledningen av ett av Malmös finaste bolag, Inission (tidigare Onrox). På Inisson Syd har vi på kort tid tillsammans skapat ett större bolag inom Inission koncernen. Vår verksamhet är kontraktstillverkning av elektronik och boxbuild. Inission Syd har två fabriker, en i Borås och en i Malmö. Vi har ett stort momentum och har skapat en skalbar grund som kommer ge många företag i södra Sverige och Danmark konkurrensfördelar.
Hur skulle du beskriva din ledarskapsstil?
Som person är jag lyhörd och arbetar mycket med att vi gemensamt skall se lösningar och vägen förbi svårigheter. Jag ser mig själv som coachande men är samtidigt mån om att vi skall hålla oss på den väg vi bestämt. Min styrka är att se helheten, bygga visionen och ge framtidstro. Jag är även enerverande lösningsorienterad – vilket ibland är uppskattat av och ibland bara jobbigt för mina kollegor.
Vad har du lärt dig från att arbeta i olika internationella roller?
Att det inte finns ett sätt som alltid fungerar. Varje land och företag har sin kultur och den måste man förstå – eller få hjälp att förstå. All tid i Kina har också gett en insikt att vi ligger väldigt långt efter teknikmässigt i vår del av världen. Här behöver vi växla upp. Fler unga måste få chansen att komma in i industrin och samtidigt kombinera detta med utbildning inom högskolor.
Berätta om ett projekt du är särskilt stolt över!
Jag är väldigt stolt över den resa vi gjort inom Inission Syd, många medarbetare har växt under resan och vi har tillsammans gjort något som skapar stark framtidstro för våra anställda i bägge fabrikerna. Att bygga ut Malmöfabriken, vilken invigs i höst, samt få möjlighet att skapa en helt ny flaggskeppsfabrik i Borås är så roligt!
Vilka utmaningar anser du att branschen står inför just nu?
Att attrahera personal. I min bransch är medelåldern för hög och vi måste skapa nya vägar in för ungdomar till den tekniska industrin. Många gånger saknas utbildningar inom området och kunskapen om branschen är nästan obefintlig bland studenter. Här arbetar vi kollegor inom branschen gemensamt för att nå ut till skolor och elever.
Malmö har en helt unik position inom elektronik i Norden idag, vi är ensamma i både Sverige och Norge att kunna erbjuda det vi kan. Vi behöver ta vara på denna fördel och jag berättar gärna mer om detta.
Hur bidrar ditt medlemskap i Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande?
Med Friends har jag dels fått många nya kontakter och därmed också många intressanta diskussioner. Föreläsningarna är många gånger mitt i prick och ger ibland inspiration och ibland en bekräftelse på tankar man har. Ett flertal gånger har jag sedan i min tur lett workshops inom koncernen, allt baserat på Friends föreläsningar.
Slutligen, finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?
Racercykling ligger varmt om hjärtat, höjdpunkten är en årlig resa där många höjdmeter avverkas. Har även en kort och något pinsam period som DJ på 80-talet vilket har gett ett livslångt intresse för vinyl 45:or. Vem behöver Spotify...