Medlemsporträtt: Cerold Andersson, VD FANUC Nordic

I denna intervju får vi en inblick i Cerolds imponerande karriärväg – från en chefsroll inom maskintillverkning till att bli en ledande kraft inom industriell automation i Norden. Med en resa som började hos Sani Maskiner i Malmö och ledde honom till VD-posten på FANUC Nordic, delar Cerold med sig av sina erfarenheter, ledarskapsfilosofi och de utmaningar samt framgångar han mött på vägen. Genom sitt arbete har han inte bara bidragit till företagets expansion och framgångar utan också spelat en avgörande roll i att främja samarbete mellan Japan och Skandinavien. 
 
Hej Cerold! Berätta om din professionella resa fram till nu, och hur du hamnade där du är idag?

Min karriär började på Sani Maskiner i Malmö, där vi tillverkade datorstyrda maskiner för persiennproduktion och exporterade dem globalt. Det var där jag tog min första chefsroll, ansvarig för en avdelning med ca 15 personer. Denna erfarenhet var både utmanande och lärorik, särskilt eftersom jag var ganska ung vid tiden. Intresset för B2B-försäljning av japanska maskiner och automation väcktes och ledde till flera års arbete i olika roller inom sales management. År 2015 började jag på FANUC Nordic som försäljningschef i Norden, för att sedan avancera till VD 2016.

Med nästan ett decennium som ledare inom FANUC Nordic, hur skulle du beskriva din ledarskapsfilosofi?


Som VD för de nordiska och baltiska länderna, vilket inkluderar att hantera sju länder och deras olika kulturer, prioriterar jag en ledarstil som fokuserar på frihet under ansvar och försöker undvika mikromanagement. Jag tror starkt på att människor växer med ansvar och förtroende. Denna filosofi har varit central under min tid som VD, en period under vilken företaget har fördubblats i storlek. Men det har även varit en utmaning att växa från ett mindre till ett större bolag och med en pandemi däremellan.

Min ledarskapsfilosofi transcenderar den traditionella rollen som förvaltare; jag drivs av en stark passion för att inte bara leda utan att framför allt utveckla. Min styrka ligger i att se potentialen i företagets olika områden och omsätta denna insikt i konkreta strategier för tillväxt och lönsamhet.

Jag tror fast på att rätt ledarskap kan transformera ett företag från att vara bra till att bli enastående. Detta innebär en ständig strävan efter utveckling – att alltid fråga, vad är nästa steg? och hur kan vi göra detta bättre?

Vilken är den största utmaningen ni står inför i den nordiska marknaden idag, och kan du dela med dig av en framgång som du är särskilt stolt över under din tid som VD?

Den största utmaningen för oss i Norden, särskilt i Sverige, är att konkurrera med europeiska företag som länge varit djupt etablerade på marknaden. Trots en mer dynamisk marknad idag finns det branscher som fortfarande är konservativa. En framgång jag är särskilt stolt över är vår investering i och byggnationen av vårt nya HQ i Malmö, vilket är vår egen byggnad skräddarsydd för vår verksamhet. Här har vi skapat utöver försäljning och administration samt service ett experience center, robot och CNC academy och lager. Denna med andra satsningar har bland annat möjliggjort för oss att vinna Volvo Cars som kund på robot sidan. Volvo var den enda premium biltillverkaren i världen som inte FANUC hade som kund än. Så det känns väldigt bra att vi lyckats övertyga ett så krävande företag som Volvo Cars.

Genom ditt arbete med Japan bridge Scandinavia har du varit involverad i att främja samarbete mellan Japan och Skandinavien. Kan du ge exempel på framgångsrika projekt eller initiativ som har kommit ur detta samarbete?

Mitt engagemang i Japan Bridge Scandinavia syftar till att främja samarbete mellan Japan och Skandinavien. Jag ser stora möjligheter i detta, särskilt med tanke på EU:s fördelaktiga handelsavtal med Japan och Öresundsregionens strategiska betydelse. Vårt mål är att locka japanska företag och investerare till regionen, och närvaron av ett känt japanskt företag som FANUC i styrelsen är en fördel. 

Slutligen, hur bidrar Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande?
 

Friends of Executive erbjuder utmärkta möjligheter till nätverkande och lärande för chefer i företagsledning. Jag värdesätter de seminarier och utbildningar som anordnas, även om mitt engagemang begränsas av tidsbrist, särskilt då dessa aktiviteter ofta är schemalagda på fredagar då jag oftast befinner mig i Stockholm.

Tillbaka till bloggen