Medlemsporträtt: Fredrik Liljegren, CEO Frankis Rostfri Teknik

Fredrik har en karriär som sträcker sig över flera branscher och kontinenter, från Asien till Europa. Med en bred erfarenhet snarare än en smal spetskompetens, har han skapat sig en unik plats i näringslivet. I denna intervju berättar Fredrik om sin väg till att bli ledare på Frankis Rostfri Teknik AB, hur hans militära bakgrund har format hans situationsanpassade ledarskapsstil, och vad som driver honom i det dagliga arbetet. Dessutom delar han sina insikter om framtidens arbetsplats och vikten av generalister i en snabbt föränderlig teknologisk värld. Och inte minst, avslöjar han den fascinerande historien om hur en idé i ett väntrum på Lunds lasarett ledde till uppfinningen av "Flight Mode".

Hej Fredrik! Berätta om din professionella resa fram till nu och vad som ledde dig till din nuvarande position. 


Jag har haft förmånen att jobba i flera branscher, flera kulturer och med olika ansvarsområden. Det har bland annat tagit mig till tjänster i Malaysia och Kina. Detta har gett mig en bredd snarare än en unik spetskompetens. När jag för drygt fyra år sedan, träffade Tomas som äger Frankis Rostfri Teknik AB så frågade han om jag ville hjälpa honom att ta företaget till nästa nivå. När han förklarade var bolaget befanns sig och vart han ville, kände jag att det fanns olika erfarenheter från tidigare uppdrag som kunde komma till nytta på denna resa.

Hur skulle du beskriva din ledarskapsstil? 


Jag skulle beskriva min ledarskapsstil som flexibel. Jag försöker ofta anpassa mitt sätt att tolka situationer och att fatta beslut, utefter det specifika läget som råder vid den givna tidpunkten. Grunden till mitt ledarskap ligger i det militära. Vissa kallar den ”situationsanpassad” och det är en bra beskrivning. Min bakgrund inom arbetslivet gör det lättare att göra bredare konsekvensanalyser över flera ansvarsområden, i mitt nuvarande fall; försäljning, inköp, produktion och ekonomi.

Vad motiveras och inspireras du av i ditt dagliga arbete?


När man kan uppmuntra en lärande organisation. Medarbetare som presterar mer idag än de gjorde igår, utan att jobba hårdare. På Frankis har vi mer än dubblat omsättningen de senaste åren, trots att vi bara anställt en handfull nya medarbetare. Varje anställd bidrar aktivt till att förbättra både arbetssätt, processen och produktionslayouten. Allt för att vi ska jobba effektivare och eliminera tidstjuvarna som finns gömda här och var.

Du har en bred erfarenhet från olika områden och organisationer. Finns det några specifika exempel på situationer där din breda erfarenhet har varit särskilt värdefull?

När man som jag jobbar i en liten organisation så är det en fördel om man har en bredare erfarenhet för att på så sätt kunna bidra till snabbare och mindre riskfyllda beslut. Det ger en ökad inblick och en möjlighet att se på utmaningar från flera olika håll.

Hur ser du på framtidens arbetsplats och vilken roll tror du att generalister respektive specialister kommer att spela i att möta de utmaningar som kommer med teknologisk utveckling?

Min personliga uppfattning är att med de tekniska hjälpmedel som finns idag, och som kommer att utvecklas i framtiden, kommer att stötta generalister när det kommer till fördjupad teknisk kompetens. Förmodligen mer än vad en expert får stöd med generella aktiviteter. Givetvis finns det undantag från detta, både idag och ”imorgon”. Jag skulle också vilja boosta alla som intalar sig ”jag kan ju inget speciellt som gör mig unik”, då det finns många mindre bolag med dynamiska organisationer som inte har ”råd” med medarbetare som inte kan användas över flera områden. Då är vi generalister högt värderade.

Hur bidrar ditt medlemskap i Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande? 


Jag tycker det är givande att komma utanför min dagliga personalsfär och bolla tankar och idéer med andra som befinner sig i motsvarande situation som jag själv. Utöver detta ger föreläsningarna ofta riktiga aha-upplevelser.

Slutligen, finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

Kanske? 1997 fick jag en ide när jag satt i väntrummet på Lunds lasarett och spelade ett mycket enkelt spel på min mobil. Detta efter jag hade blivit ombedd att stänga av telefonen för att det tydligen störde deras utrustning. Nu började jag fundera på hur man kunde stänga av sändare och mottagare i telefonen för att kunna använda den som en ”spelkonsol” i denna typ av situationer. Vid den tidpunkten jobbade jag på Ericsson Mobile Communication och jag lämnade in iden i förslagslådan när jag kom tillbaka. Någon gillade den och bad mig jobba fram iden till en tjänst som gick att patentera. Det blev till slut ”Flight Mode” som idag finns i de flest elektroniska enheter med någon form av kommunikation.

Tillbaka till bloggen