Medlemsporträtt: Håkan Bäckström, VD Planör

Håkan, en av grundarna till Planör, delar med sig av sin resa från att vara byggnadssnickare till att nu positionera delar av Planör inom den "horisontella cirkeln", vilket fokuserar på att effektivisera bygg- och fastighetsbranschen med digitala verktyg. Med över 40 års erfarenhet från olika sektorer och positioner inom bygg- och fastighetsvärlden betonar Håkan vikten av beteende, personlighet och förtroende. 

Hej Håkan, vem är du?

Jag var med och startade Planör för ca 13 år sedan och mycket vatten har runnit under broarna. Planör startades tillsammans med ett mycket större bolag vars namn är Ebab och har sin hemmahamn i Stockholm. Vi har redan från början lagt stor vikt vid att vara ett beteendestyrt bolag med visionen om att beteendet är viktigare än att skriva policys… eller som vi ut trycker det ”Vi skapar plaster att längta till” med några enkla ord ”Hjärta, hjärna och ett jävar anamma”. Detta gäller både på Planör med våra uppdrag.

För ca 7 år sedan återvände Ebab till Stockholm och vi bestämde oss för att utveckla Planör vidare. Planör var då ett renodlat projekt- och bygglednings- konsultbolag som har gjort en resa som har givit oss många roliga år. Planör kommer fortfarande vara starka på bygg och projektledning. Men i den digitala värd som vi nu lever i är det mycket intressant att vara med om att utveckla olika digitala produkter.

Idag håller vi på att positionera delar av Planör mot det vi kallar ”den horisontella cirkeln” som i stora drag bygger på att effektivisera bygg och fastighetsbranschen med hjälp av digitala verktyg som redan finns på marknaden. I vår horisontella cirkel hjälper vi våra beställare med att ta fram ett arbetssätt som kommer att mynna ut i att man får ökat värde och koll på hållbarhet.

Privat är jag inte så spännande, jag och min fru bor i Löddeköpinge med tre vuxna barn där den yngsta också snart flyttar hemifrån. Så… en ny härlig tid nalkas… 

Hur hamnade du i branschen?

Jag har vandrat den så kallade ”långa vägen”. För 40 år sedan utbildade jag mig till byggnadssnickare, därefter till byggnadsingenjör. Jag har både varit i entreprenadbranschen som platschef, i fastighetsbranschen som förvaltare och fastighetschef innan jag landade på konsultsidan. Mest som konsult inom bygg o fastighetsidan men även ett gästspel på A-sidan.

Vilka lärdomar har du tagit med dig från din karriärsresa?

Efter som jag har varit på olika nivåer i olika organisationer och haft olika roller så har jag mer och mer insett att beteende, person och förtroende är det viktigaste när det kommer till att lyckas.

Har du något favoritcitat, isåfall vilket?

Det finns många och den del använder jag dagligen, men det som jag inte använder så ofta men som ändå är en av mina favoriter är ”I have a dream”.  

Vad ville du bli när du växte upp?

När jag växte upp var jag nyfiken på mycket men om jag ska analysera pågen Håkan så var entreprenörskap i någon form som alltid var grunden.

Varför valde du att gå med i Friends of Executives VD-Nätverk?

Jag har blivit inbjuden till ett antal VD nätverk men fastnade för Friends of Executive av den enkla anledningen att det finns en familjär stämning med en bred sammansättning av personligheter och branscher. Det är också positivt att ha ett forum där det inte pitchas hela tiden, det kan man istället ta utanför sammanhanget med en lunch. Till det så levereras det högklassisga föreläsare som kanske inte kan översättas direkt till den verksamhet som vi bedriver, men som ger inspiration och energi.

Vill du också gå med i Friends of Executives VD-Nätverk? Ansök om medlemskap här.

Tillbaka till bloggen