Medlemsporträtt: Jonas Edberg, VD The National

Jonas Edberg, VD för The National och fjärde generationens hotellentreprenör, ger oss i detta medlemsporträtt en inblick i sin professionella resa. Från att växa upp i en familj djupt rotad i hotellbranschen, till att skapa en framgångsrik karriär genom att kombinera passion och affärssinne, delar Jonas med sig av sin historia, framgångsdefinitioner och de värdefulla insikterna han samlat på vägen. Läs vidare för att upptäcka Jonas unika perspektiv på ledarskap, innovation och det dagliga arbetet i upplevelseindustrin.

Hej Jonas! Berätta om din professionella resa fram till nu, och hur du hamnade där du är idag?


Jag är uppväxt i en hotell familj och tillhör generation 4, farfars far började jobba med stadshotell i norra Sverige, min farfar var bl.a. VD på Grand Hôtel i Saltsjöbaden innan han 1963 köpte Hooks Herrgård, som vi äger än idag. Mina föräldrar tog över Hook 1977 och jag med mina 3 bröder tog över ansvaret för 2004.

Mitt första egna hotell förvärvade jag och min fru 1998 i Vadstena, parallellt som vi i familjen som mest ägde och drev 6 hotell, 2 restauranger och 1 privatteater. Efter några år som koncernchef för bolaget bestämde vi oss i familjen att sälja alla delar utan Hook, där vi skulle påbörjan resan mot att bygga upp ett av Sveriges bästa Golf-, SPA- och konferenshotell.

2010 valde jag och min fru att flytta till Skåne där vi under en tid arbetade som externa konsulter inom branschen.

2014 förvärvade vi driftbolaget för Björholmen Marina och SeaLodge på Tjörn där vi stannade i 4 år. 2018 öppnade sig möjligheten för oss att ta över ansvaret för dåvarande PGA Sweden National, idag The National. Här är jag kvar som extern VD och jag ser en oerhörd potential för anläggningen in i framtiden.

Vad inspirerar dig mest i ditt dagliga arbete?


Att ingen dag är den andra lik. När man jobbar i upplevelseindustrin får man vara beredd på snabba förändringar och dagliga oförutsedda utmaningar. Vi har många typer av gäster och kunder från såväl den privata- som den kommersiella sektorn.

Hur definierar du framgång?


Att uppnå såväl mjuka som hårda mål och att kunna fira den lilla eller den stora framgången tillsammans med våra medarbetare.

Berätta om något exempel på ett projekt eller initiativ du är särskilt stolt över!

Jag var en av initiativtagarna till SkiLodge Lindvallen. 2003 öppnade vi det nybyggda hotellet SkiLodge Lindvallen, ett anläggning med 724 bäddar, vi drev det fram till 2006 då vi sålde vår del vidare. Ett spännande och stort projekt i hjärtat av Lindvallen som blev en succé.

Vad tycker du är de viktigaste egenskaperna hos en effektiv ledare?

Jag skulle säga lyhördhet, flexibilitet och målmedvetenhet.

Hur bidrar Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande?


Genom bra utbildningar, föreläsningar och nätverksträffar i inspirerande miljöer.

Finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

Förutom golfen så älskar jag att vara på vattnet företrädesvis i en segelbåt!

Tillbaka till bloggen