4 frågor till Liselott Lading på Stratiteq

Liselott Lading, du höll ett föredrag för oss på Friends of Executive tidigare i år, berätta lite om det?  

Jag brinner för att europeiska företag ska ligga i framkant när det gäller tech, och det är också det jag ofta är ute och pratar om. Bakgrunden ligger i mina stora intresseområden - digital transformation och datadrivna agendor, något som jag har med mig från mina tjugo år i techbranschen, och som jag också arbetar med i min roll som affärskonsult på Stratiteq.  

Varför just europeiska företag? Vad är det vi saknar där? 

Just digital teknik är på väg mot förändringar som har möjlighet att helt skriva om våra samhällen. För oss som européer är det mer än viktigt att våra företag ligger i framkant och vi måste börja se våra europeiska värderingar ta plats och utmana Kina och USA.  

Och hur hänger det ihop med ditt engagemang för att arbeta datadrivet? 

När det gäller Kina så har de ju gått från att vara ett land som huvudsakligen säljer produkter till väst, till att verkligen bli en teknologisk supermakt. Målet är tydligt: ​​världsherravälde på tech-scenen, men de har ju också en enorm kontroll över invånardata som de använder för övervakning och för att driva mänskliga beteenden.  

USA är samtidigt de stabila på toppen, med jättarna som vi använder oss av globalt: Microsoft, Facebook, Google, Amazon – vinstmaximerande superaktörer som även de har affärer som helt baseras på data, bland annat från oss som konsumenter som använder deras tjänster och produkter. Där är det vi som själva villigt delar med oss av vår information och bidrar till vinsterna.   

I ljuset av detta är det mer viktigt än någonsin att vi drar nytta av våra europeiska fördelar, våra demokratiska värderingar och vår digitala expertis för att ställa oss längst fram i utvecklingsledet, som en tredje part. När nu samhället drivs framåt med nya tekniska lösningar så vill jag gärna se att vi är där och driver den utvecklingen. Inte minst vill jag att vi påverkar den med medvetna val som är viktiga för oss - ämnen som demokrati, medmänsklighet och hållbarhet, något som man kanske inte tänker på i första hand när det gäller tech och data.   

Om vi sen ska prata om vad vi redan är bra på här Europa så är det att tillhandahålla öppna data. Att demokratisera viktig information ger utrymme för innovation och utveckling av samhället. Alla behöver bidra och få ordning och reda på sin data så att vi vågar släppa delar av den som öppen. Till exempel genom att tillgängliggöra den genom öppna APIer så att den kan integreras med annan data. "Er" data i kombination med annan data kan ge ett exponentiellt värde, där summan blir större än delarna, en vinst för alla. 

Och hur kan ni på Stratiteq hjälpa till med detta? 

Vi hjälper ju våra klienter med att bli datadrivna. Det är en del av förändringen som behöver ske mycket fortare om vi skall ha en konkurrensfördel från Sverige och Europa. Och här måste man tänka disruptivt och använda data som en bas till nya affärsmodeller, förändra sina arbetssätt och processer utifrån det faktum att data kan jobba för en, och våga snegla på ny teknik såsom blockkedjan för att se om den kanske är ett svar på några av de utmaningar man står inför. Våga tänka stort!

Stratiteq är partnerföretag till Friends of Executive. Vill du komma i kontakt med Liselott Lading? Kontakta på liselott.lading@stratiteq.com

Tillbaka till bloggen