Medlemsporträtt: Mira Helenius Martinsson

Möt Mira Helenius Martinsson, VD och Konstnärlig ledare på Skånes Dansteater, vars resa från Finland till Sverige har lett till en framstående karriär inom dans och kultur. Från drömmen om ett trollspö i barndomen till att leda Sveriges enda oberoende dansinstitution, ger Mira en insyn i sin passion för konst, ledarskap och den ständiga strävan efter hög kvalitet och innovation. Dyk in i hennes reflektioner, inspirationer och drivkrafter, och upptäck varför "höga förväntningar ger höga resultat".

Hej Mira Helenius Martinsson, vem är du?

Jag är VD och Konstnärlig ledare på Skånes Dansteater. Jag flyttade till Sverige från Finland efter studier för att dansa i ett kompani i Norrland. Tanken var att jag ska stanna ett år, max två… 25 år senare är jag kvar i Sverige med en familj och karriär som är något helt annat än jag studerade för. I Sverige har jag dansat professionellt, producerat dans och scenkonst samt varit konstnärlig ledare på två institutioner under sammanlagt 15 år. Jag är styrelseledamot på Kulturbryggan, Dansens Hus, Dansalliansen och Svensk Scenkonst. Tidigare var jag också styrelseledamot på Kungliga Operan under åtta år.

Skånes Dansteater är en institution i rörelse, Sveriges enda oberoende dansinstitution med ett danskompani baserat i Malmö. Enligt våra styrdokument har vi ett regionalt ansvar att producera, främja, stärka och utveckla dansverksamheten och vi ska kännetecknas av hög konstnärlig kvalitet i en internationell kontext. Vi stimulerar tillväxt både lokalt och globalt. Tillsammans med branschens aktörer utvecklar vi danskonsten mot en hållbar framtid.  

Skånes Dansteater har 20 dansare varav tre är praktikanter från internationellt erkända utbildningar. Vi samarbetar årligen med Malmö Opera och producerar en föreställning till stora scenen tillsammans med Operaorkestern och ibland också kören. Vi spelar regelbundet föreställningar på den egna scenen i Västra Hamnen samt på turné. Vi har en extensiv dialog verksamhet så att flera ska kunna upptäcka den samtida dansens kraft.  

Vad skulle du säga driver dig som ledare?


Den personliga utvecklingen av medarbetare är viktigast för mig. Men också tydlighet, transparens, ordning och reda. Jag är resultatdriven i en bransch där konstnärliga mål är svåra att mäta. En paradox som jag har lärt mig att navigera under åren. Och som jag älskar. Jag har den otroliga förmånen att träffa excellenta konstnärer från alla världens hörn i min vardag. Dessa modiga avantgardister slutar aldrig att överraska och imponera mig. Det är viktigt att vi skapar en trygg miljö med emotionellt mogna individer som vågar göra fel, fatta oväntade beslut i nuet för innovation och dela med sig sin upplevelse respektfullt.  

Vilket uttryck använder du ofta?


Höga förväntningar ger höga resultat. Alltid.

Var hämtar du inspiration och kraft ifrån? 


En promenad med hunden i skogen är det bästa sättet att ”nolla” en snurrig hjärna. Älskar också att konsumera konst i olika format och ladda batterierna med nya impulser, insikter och kinestetiska upplevelser. Dansen har givetvis en speciell plats i mitt hjärta. Vår podcast DancePod kan jag rekommendera alla att lyssna på för en djupare förståelse för konstformen och konstnärernas drivkrafter.

Vad ville du bli när du var liten?

Kommer faktiskt ihåg att jag ville bli en lycklig ägare till ett trollspö som skulle hjälpa mig med alla fantasier och sagor jag hittade på. Som ung skrev jag pjäser som jag fick sätta upp på skolan. Jag organiserade också en fritidsklubb med tillhörande maskerader, detektivbyrå, pysselstunder och idrottstävlingar. Ett trollspö hade då varit praktisk på många sätt. Som back-up, var matematiklärare den mer pragmatiska ambitionen.

Varför valde du att gå med i Friends of Executives VD-Nätverk?


För att utvecklas och utmanas som person och ledare. Hade det på känn att ett nätverk med hundratals inspirerande människor kunde erbjuda möjligheter till just detta. Friends of Executives erbjuder mig också ett fantastiskt sätt att få nya kontakter utanför min egen begränsade bubbla; Att lära känna näringslivet i Skåne känns relevant för mig som representerar en offentligfinansierad verksamhet.

Slutligen, kan du berätta något om dig själv som vi inte visste?


Efter historien om trollspöt vet vi nu mer om mig än kompisarna i Finland gör. Men kanske ändå intressant att veta att det var möjligt för en civilingenjör att dansa professionellt utan formell utbildning inom danskonst. Det var visst något med dom höga förväntningarna…

Vill du också gå med i Friends of Executives VD-Nätverk? Anmäl ditt intresse här.

Tillbaka till bloggen