Medlemsporträtt: Thomas Davidsson, CEO på Wackes

Thomas Davidsson är entreprenören med över 35 års erfarenhet inom sin bransch, och tar oss med på en resa genom hans karriär. Med en stark betoning på hållbarhet och en passion för att se medarbetare trivas, delar han sina insikter om vad som definierar framgång och vilka egenskaper som han tycker utmärker en effektiv ledare. 

Hej Thomas! Berätta om din professionella resa fram till nu, och hur du hamnade där du är idag?

Min entreprenörsresa började för 35 år sedan med att jag sålde tröjor med tryck när jag gick på Lunds universitet. Detta hjälpte till att finansiera mina studier och kanske framför allt utelivet på nationerna i Lund. När studierna var slut så insåg jag att detta var något jag ville fortsätta med! Min mormor frågade ofta när jag skulle skaffa mig ett riktigt jobb då hon inte tyckte att sälja tröjor med tryck var det.

Från den stunden så har det bara rullat på. Jag har haft turen att få göra många roliga saker, och har haft många fantastiska kollegor och affärspartners som varit med på olika delar av resan. Gemensamt är dock att allting alltid har haft med branded merchandise att göra.

Wackes och Olsson & Co har precis gjort en sammanslagning av bolagen, berätta!

Vi gjorde vår sammanslagning den 1 januari 2023 och har haft ett första kanonår tillsammans! Visst har det funnits utmaningar men jag tror att en orsak till att det gått så bra är att våra värderingar är lika. Den gemensamma tron på hållbarhet har fungerat som vårt klister. Med hållbarhet menar vi förutom produkterna som vi säljer att vi har en hållbar personalkultur och hållbara relationer med våra kunder. Ett bra tecken på just detta fick vi för några veckor sedan när vi var en av tre nominerade till bästa Non-food leverantör till Strawberry.

Vad inspirerar dig mest i ditt dagliga arbete?

Att se medarbetarna växa och trivas samt att säkerställa nöjda kunder.

Hur definierar du framgång?

Det finns många människor som går olyckliga till jobbet varje dag och bara väntar på att dagen ska ta slut. Att få lov att hålla på med något som du verkligen tycker om, som dessutom ger dig en dräglig ersättning, är verklig lycka!

Berätta om något exempel på ett projekt eller initiativ du är särskilt stolt över!

Vi driver sedan 2011 unicefbutiken pro bono. Tillsammans med UNICEF har vi tagit fram en julkula till förmån för UNICEFs arbete för barns rättigheter. De handmålade glaskulorna släpps i en begränsad upplaga och har ett motiv från en svensk illustratör. Varje år är det en ny illustratör. Julkulorna har blivit samlarobjekt. Gamla årsmodeller säljs idag på Tradera för betydligt större pengar än ursprungspriset i shoppen. För 2023 genererar vi ca 700,000 till Unicef.

Vad tycker du är de viktigaste egenskaperna hos en effektiv ledare?

Att kunna ge en klar riktning, sätta tydliga mål och att motivera dina medarbetare. Ska du lyckas att växa ett bolag så måste du leda och lyckas genom andra. Om allt ska gå genom dig så blir du ett hinder som kommer att hindra bolagets utveckling.

För att citera Lao Tzu: "En ledare är bäst när medarbetarna knappt vet att han existerar, när hans arbete är gjort, hans mål uppfyllt, kommer de att säga: vi gjorde det själva."

Hur bidrar Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande?

Genom en kombination av starka föreläsningar och intressanta diskussioner med andra ledare ger nätverket mig massor av inspiration och nya tankar som stärker mig som ledare.

Finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

Jag har spelat gitarr och sjungit i ett coverband. Det händer fortfarande ganska ofta att både gitarren och sången kommer fram.

Tillbaka till bloggen