Medlemsporträtt: Åsa Manelius

Åsa Manelius är General Manager för Sweden Biologics, AstraZeneca, och är medlem i Friends of Executives VD-Nätverk sedan 2015. Hon drivs av att skapa resultat och av att utveckla affären. Åsa tror på att realisera det möjliga, och ser utmaningar i verksamheten som spännande pussel där varje enskild medarbetare bidrar till att organisationen som helhet lyckas.

Var hämtar du inspiration från?

Jag drivs av att göra meningsfull skillnad. Detta gör Life Science branschen till en naturlig hemvist. Att få bidra till att förändra och förbättra människors liv är naturligtvis en stark motivationsfaktor och stor inspirationskälla i sig. Även litteratur, föreläsningar och andra människors erfarenheter, intressen och berättelser är viktiga inspirationskällor. Och så upplever jag själva mötet människor emellan som oerhört kraftfullt. På ett personligt plan hämtar jag också inspiration och energi från och vid havet. Här kan jag landa in, reflektera, och låta intryck formas till insikter där idéer genereras och vidareutvecklas.

Vilka utmaningar står ni inför just nu?

Vår verksamhet är i stark expansion och vi har ett stort rekryteringsbehov. Det gäller att hitta rätt talanger. Vår uppgift är att lansera och tillhandahålla nya, innovativa läkemedel. Time to market och tillgänglighet är oerhört viktigt, framförallt för alla de patienter som väntar på nya behandlingsalternativ. Vi verkar också i ett sammanhang där VUCA-världen är mycket påtaglig. Så samtidigt som vi bygger och utvecklar organisationen behöver vi också ständigt utveckla ändamålsenliga agila och flexibla arbetssätt. Det är i sig en utmaning i en starkt reglerad och traditionell bransch. Här ser vi stora möjligheter med ökad automatisering och digitalisering i alla våra arbetsprocesser.  

Vad skulle du vilja säga till ditt yngre jag?

Att våga lita på din känsla. Och att också det som inte alltid blev som man tänkt sig ger värdefulla insikter och erfarenheter. Våga prova, du kommer att lära dig något! Och passa på att ha roligt på vägen!    

Vilket värde tillför nätverket dig i din roll som ledare?

Det ger inspiration och möjligheter till reflektion. Kombinationen av givande och inspirerande föreläsningar och relevanta utbildningar av hög standard samt tillgången till brett och kompetent nätverk gör det särskilt intressant. Att så många generöst delar med sig av egna erfarenheter och idéer gör att nätverket även utgör ett värdefullt bollplank på flera plan.

Vill du också bli medlem i Sveriges ledande VD-Nätverk? Ansök om medlemskap här.

Tillbaka till bloggen