Medlemsporträtt: Ulrika Theander

Ulrika Theander är VD för Smeg Nordic och medlem i Friends Of Executives VD-Nätverk sedan 2021. Hon började som försäljningschef och blev efter 10 månader VD på bolaget. Ulrika har en lång erfarenhet från branschen och hennes främsta inspirationskälla är att se hur hennes team utvecklas.

Hej Ulrika, först och främst, kan du berätta lite om dig själv?

Jag heter Ulrika och jobbar idag som VD för Smegs nordiska dotterbolag, med ansvar för Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Smeg är idag en av de ledande tillverkarna av hushållsapparater som fortfarande ägs och drivs av samma italienska familj som en gång startade det. I mer än 70 år har Smeg passionerat skapat produkter som kombinerar teknik med design på ett utsökt sätt.

Jag kom till Smeg som försäljningschef 2017 och tillträdde som VD efter 10 månader. Men jag har ett långt förflutet i branschen, med allt från butikssäljare på golvet, till inköpare i en större kedja och distriktssäljare på Electrolux. Jag kommer närmast från en roll som Key Account Manager hos just Electrolux.

Vilka lärdomar har du tagit med dig från din karriärsresa?

Att vara lyhörd och nyfiken är otroligt viktiga egenskaper för att både utvecklas som person och utveckla andra i ditt team. Den där berömda dörren, den är bra att lämna på glänt. Man vet aldrig vart den tar dig nästa gång, så våga lyssna på andra, men lita på din magkänsla.  

Vilken är din främsta källa till inspiration?

Mitt underbara team! Jag älskar att se dem utvecklas var för sig och ihop och tillsammans med dem skapa den tillväxtresa vi är på. Jag är otroligt målmedveten som person men har lärt mig att vi kommer mycket längre, mycket fortare och stannar där väldigt mycket längre om vi gör det ihop. Jag försöker att ständigt vara närvarande och operativ i många delar av organisationen och jag upplever att det är mycket lättare att fatta framgångsrika och dynamiska beslut om jag är med i deras vardag så ofta det går. Att skapa ett framgångsrikt team och se dem utvecklas, växa och lyckas är en otroligt häftig och inspirerande känsla.

Har du något favoritcitat?

Ja det har jag. Ingen kommer ihåg en fegis! Man måste våga att chansa, att gå mot sin dröm och skapa sig egen framtid.

Om du fick möta ditt yngre jag, vilka råd skulle du vilja ge till dig själv då?

Lyssna nyfiket på människor omkring dig, våga chansa men lyssna på din magkänsla. Och se till att du har roligt på vägen för alla vägar leder ju någonstans! 

Vill du också gå med i Sveriges ledande VD-Nätverk? Ansök om medlemskap här.

Tillbaka till bloggen