Medlemsporträtt: Filip Wiqvist, CEO KP Energy

Möt Filip Wiqvist, VD för KP Energy, som har gjort en spännande resa från telekombranschen till solenergins framkant. Med ett engagemang för hållbarhet, en passion för att leda sina medarbetare till framgång, och ett oväntat äventyr till havs, ger Filip en inblick i sin karriär och det som driver honom som ledare. Läs vidare för att få en glimt av Filip's inspirerande resa, hans insikter och oväntade upplevelser.

Hej Filip, vem är du?

Bor i Lomma med tre barn och min fru Anne. Karriärsmässigt började jag min resa på golvet med försäljning inom telekom och har sedan arbetat mig mot affären. I mina senare uppdrag inom telekom ledde jag affärer inom hårdvara vilket inkluderade erbjudande, inköp, logistik, tjänster och eftermarknad. Otroligt utvecklande år när telekom gick från knapptelefoner till iPhone.

Efter 12 år inom telekom bytte jag 2019 bana för att i stället bidra till omställningen till hållbar energi på Öresundskraft. Idag är jag på VD på KP Energy. KP Energy började sin resa redan 2012 då sex pionjärer startade bolaget. Sedan dess har vi varit marknadsledande grossist inom solenergi, laddning och lagring i Sverige. Som ett exempel byggde man 2014 Nordens första Megawatt-solpark och tills idag kommer var fjärde villa med solceller i Sverige via KP Energy.

Idag är vi ca 100 kollegor och under 2023 kommer vi att bidra med ca 1 miljon solpaneler till Norden vilket motsvarar energi till ca 50 000 villor.

Vad skulle du säga driver dig som ledare?

Jag har under flera gånger i min karriär haft förmånen att få se hur kollegor växer i en grupp och hur det klarat av mer tillsammans än vad de trodde var möjligt.  Förmånen, och ansvaret, i att ge kollegor förutsättningar för att vara med på sådana resor betyder mycket för mig och mitt driv. Resan är målet.

Var hämtar du inspiration och kraft ifrån? 

Oj, det är en stor fråga. Jag finner inspiration och kraft från många ställen. Utöver det uppenbara i min fru, familj och nära vänner så finner jag kraft i att arbeta med saker som följer mina värderingar. Så som att jag nu får arbeta med att ge förutsättningar för en hållbar framtid för mina tre barn genom att accelerera omställningen till hållbar energi i Norden genom KP Energy. Vidare finner jag mycket energi i löpspåret eller på cykeln. 

Vilka lärdomar har du tagit med dig från din karriärsresa?

Vikten av att finna rätt människor, sätta en inspirerande stjärna att följa och värdet i att skapa en trygg plats där människor vågar vara sig själva. När jag var yngre handlade det mer om att vara effektiv och få så många saker som möjligt gjorda. Idag handlar det mer om att lägga fokus på de områden som är effektfulla och skapar största möjliga värde. 

Om du fick ge dig själv ett råd till ditt yngre jag, vilket skulle det vara då?

Stanna upp och var i nuet. Jag har haft, och till viss del fortsatt har, en förmåga att alltid titta framåt mot vart jag är på väg utan att stanna upp och blicka mot vad jag uppnått. 

Slutligen, kan du berätta något om dig själv som vi inte visste?

Jag har spenderat över 1,5 år av mitt liv till havs och seglat på olika fartyg. Bland annat sex månader med Ostindiefararen i sydkinesiska sjön. En fantastisk upplevelse att få vara med på Ostindiefararen. Allt ifrån att vara med i TV i Shanghai inför 100-miljontals tittare till att sitta i riggen på 40 meters höjd i stormigt väder mer 7 meters vågor i sydkinesiska sjön.

Filip Wiqvist är CEO på KP Energy medlem i Friends of Executives VD-Nätverk. Vill du också bli medlem i Sveriges ledande VD-Nätverk? Ansök om medlemskap här.

Tillbaka till bloggen