Medlemsporträtt: Jonas Falk, Co-owner Xcen

Jonas Falks resa från sommarjobbare i familjens lampfabrik till delägare och drivkraft bakom Xcen är både inspirerande och mångsidig. Efter en civilingenjörsutbildning och erfarenhet inom mjukvaruutveckling på Sony Ericsson och Tactel väcktes hans intresse för e-handel 2010. Detta ledde till skapandet av en webshop, och med en stark övertygelse om e-handelns potential har Jonas, tillsammans med sina kollegor, expanderat Xcen avsevärt. Han kombinerar sitt professionella liv med framgångar inom masters-simning, där han innehar titeln nordisk mästare på 50 meter frisim.

Hej Jonas! Berätta om din professionella resa fram till nu och vad som ledde dig till din nuvarande position. 


Min pappa var företagare och drev en lampfabrik i vilken jag sommarjobbade alla somrar, och under min studietid hjälpte jag till med IT och webbsidor. Jag utbildade mig till civilingenjör i Lund och efter studierna arbetade jag med mjukvara i olika roller på Sony Ericsson och Tactel. Bland annat som produktchef för Tactels backup-lösning för mobiltelefoner och jag var runt och träffade mobiltelefonoperatörer i Europa för att sälja in lösningen.

Hösten 2010 var jag på en föreläsning på Internetdagarna och lyssnade på Johan Ronnestam. Han fångade mitt intresse på flera sätt när han pratade om hur webben och e-handel kommer att förändra hur vi får information och handlar varor. Direkt när jag kom hem laddade jag ner en open source e-handelsplatform och började bygga en webshop. Och vad skulle jag sälja i webshopen, jo lampor eftersom jag hade kontakter med Xcen som var en återstart efter min pappas lampfabrik gått i konkurs 2006.
 
2011-2013 bodde jag i Japan tillsammans med min fru som hade ett expatkontrakt med Sony. Där varvade jag studier i japanska med att leva livet och bygga webshop och sköta all marknadsföring runt den. Jag fastnade verkligen för kraften i digital marknadsföring och för att driva trafik och sedan konvertera besökarna till kunder. Så när vi flyttade tillbaka till Sverige hade även Xcen insett att vi kunde göra mycket tillsammans och jag blev delägare och började jobba heltid med Xcen. Sedan 2016 är jag 50% delägare och mitt fokus är runt försäljning och marknadsföring. Så på något sätt är cirkeln sluten - nu är jag också företagare och har en lampfabrik.

Vad var din ursprungliga vision för Xcen när du blev delägare?

Jag kom in med inställningen att vi skulle satsa på e-handel som en kanal för försäljning och generera leads. Jag ville verkligen jobba heltid med webb och se hur bra det kunde bli. Jag såg också många möjligheter att professionalisera bolaget för att skapa tillväxt. Därifrån har jag tillsammans med mina kollegor utvecklas och tillsammans fått Xcen att växa från 10 miljoner i omsättning till 40 miljoner idag.

Ett motto som jag nog redan hade med mig in när jag började på Xcen var att bli lite bättre hela tiden. Det har gett att vi satt ett mål att Xcen skall vara ett växande företag. För att lyckas med det måste vi bli lite bättre hela tiden vilken genomsyrar vår företagskultur. Lite bättre produkter, lite bättre marknadsföring, lite bättre processer, lite bättre säljarbete etc.

Vilka innovationer inom belysningsteknik ser du som mest lovande för framtiden, och hur arbetar Xcen för att implementera dessa?

Ledlister och ledlampor kan idag styras att lysa med olika ljusfärger och olika ljusstyrkor. Samtidigt finns det massvis med olika typer av sensorer som tänder och släcker och anpassar ljusstyrkan och ljusfärgen automatiskt till vad som behövs. En en stor utmaning är att utbilda användarna att det går att göra detta och få användarna intresserade att ta 15 minuter och sätta sig in i vad de behöver göra för att få bättre och roligare ljus i sina lokaler och hus. Så ljusstyrning och användarvänligheten runt denna är något som kommer och måste utvecklas framåt.

Vi på Xcen ser till att våra ledlister och andra produkter stödjer alla de tekniska protokoll som finns för ljusstyrning och vi erbjuder kunderna olika möjligheter att styra ljuset, till exempel via väggkontroll, fjärrkontroll, app, sensor etc. I vårt försäljningsarbete så vill vi att kunden skall tänka efter lite före de köper och installerar. Hur vill de styra ljuset? Finns det en tanke och idé före installation så blir ljusinstallationen mycket bättre.

En annan trend framåt är att vi kommer se mer integrerat ljus. Ljus måste inte alltid komma från en rund lampa i taket. Ledtekniken har gett oss möjligheten att skapa tunna ljuslösningar som kan byggas in i möbler och infrastruktur utan problem med värme. Detta kommer fortsätta utvecklas. Ljus i trappräcken för att lysa upp trappan, ljus inbyggt i bord för utomhusmiljöer för att lysa upp samlingsplatsen runt bordet eller ledlister integrerat i väggar kan fungera som allmänbelysning i en korridor. Detta är en trend vi på Xcen är med och pushar framåt då vårt fokus är just tunna ledlister.

Hur ser du på användningen av artificiell intelligens inom belysningsindustrin, och vilka möjligheter eller utmaningar tror du att AI kan föra med sig?

Eftersom många armaturer och ljusinstallationer stödjer att man kan ändra ljusfärg och ljusstyrka samt integrera med sensorer så kommer AI att användas för att bestämma hur ljuset skall lysa och när. Det kommer säkert att användas på ställen såsom flygplatser och liknande där man kan ändra ljuset efter hur människor rör sig och hur man vill att människor skall röra sig. AI kommer säkert också användas i realtid för att fånga kunders uppmärksamhet i butiker och köpcentrum genom att ändra ljuset på varor och skyltar beroende på vad kunderna gör och hur de rör sig.

Som företagare är jag övertygad om att AI kommer att förändra massvis i hur vi arbetar. Med hjälp av AI kommer min personal kunna skaffa sig kunskap smidigare och på det sättet kunna ge kunderna snabbare och bättre service. Massvis med uppgifter i ett företag kommer att kunna göras bättre och mer effektivt med hjälp av AI. Jag tror jättemycket på AI och känner en del stress för att hinna med att testa olika idéer och nya implementationer av AI.

Berätta om ett projekt som du är särskilt stolt över!

Vi har gjort två stycken stora projekt i Varvstaden här i Malmö med återbruksarmaturer. Gamla industriarmaturer från Kockumstiden som vi byggt om med LED och modern styrning och dessa armaturer fungerar nu som allmänbelysning på Wingårdhs och Oatlys kontor.


För 4-5 år sedan deltog vi i uppdateringen av konceptet för 3-butikerna. Vi ansvarade för all takbelysning och belysningen som är inbyggd i inredningen i 50 butiker. Jag tycker fortfarande att resultatet av det projektet är riktigt snyggt.

Hur bidrar ditt medlemskap i Friends of Executive till ditt ledarskap och beslutsfattande?

Friends of Executive bidrar med inspiration, samt möjligheten att få prata mycket om jobb och företagande med andra i liknande situationer.

Slutligen, finns det något personligt om dig som vi kanske inte känner till och som du vill dela med dig av?

Jag tränar och tävlar i masters-simning. Jag var 2023 svensk mästare på 50-frisim och 100-frisim i åldersklassen 40-45. Tyvärr tappade jag denna mästartitel i mars i år när jag blev tvåa, slagen med en hundradel… Dock är jag fortsatt reagerande nordisk mästare på 50-frisim. I oktober kan jag försvara den titeln här i Malmö när nordiska mästerskapen i masters-simning går på Hylliebadet. Der brukar vara runt 600-700 simmare i åldrarna 25 till 90år på ett nordiskt mästerskap.

Tillbaka till bloggen